субота , 27.07.2024

На Рожнятівщині водій ВАЗу попався п’яним за кермом і отримав 40800 грн штрафу

Рожнятівський районний суд призначив покарання для водія, який повторно протягом року керував автомобілем, будучи позбавленим такого права.

А також керманич повторно протягом року перебував за кермом у стані сп’яніння.

Як зазначається у матеріалах справи, порушення були зафіксовані 1 лютого 2024 року у селі Підлісся колишнього Рожнятівського, а тепер Калуського району.

Близько 15:20 на вулиці Шевченка працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 2109” (“Лада”, “дев’ятка”). Під час спілкування та перевірки документів правоохоронці помітили у керманича явні ознаки алкогольного сп’яніння: різкий запах спиртного з мови, порушення мови та координації рухів, поведінка, що не відповідає обстановці.

Від проходження огляду на стан сп’яніння водій на місці зупинки та у медичному закладі відмовився, чим порушив п. 2.5 Правил дорожнього руху.

Кількома місяцями раніше цей водій уже притягувався до відповідальності за нетверезу їзду. Тому в даному випадку на нього склали адміністративний протокол за ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого виду сп’яніння або під впливом лікарських препаратів).

Окрім того чоловік повторно протягом року керував транспортним засобом, будучи позбавленим такого права. Тому на нього також склали протокол за ч. 5 ст. 126 КУпАП.

У суді обидва протоколи об’єднали в одне провадження. У судовому засіданні водій “Лади” не визнав своєї провини, хоча надав пояснення, які тільки підтверджують факт порушень. Зокрема, вказав, що того дня він вжив небагато алкоголю, але менше ніж власник автомобіля “ВАЗ 2109”. Тому сів за кермо, щоб доставити автомобіль до місця проживання власника. Сподівався, що на ділянці дороги між селами Підлісся і Дубшари не буде поліцейських, але, на жаль” вони там стояли та подали сигнал зупинки.

Чоловік також пояснив, що відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння, оскільки результат був би позитивний. Але провини не визнає, оскільки не відчував, що перебуває у стані сп’яніння.

Заслухавши пояснення та дослідивши матеріали справи, Рожнятівський районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 2109” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень та призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених, а це за ч. 5 ст. 126 КУпАП.

Призначене покарання – штраф у розмірі 40800 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 5 років.

Читайте також –
На Снятинщині 15-річний водій “Шкоди” скоїв ДТП. Є травмовані