субота , 27.07.2024

Масаж – основні його види та показання

Масаж — один із найдавніших і найпоширеніших лікувальних методів, який залежно від виду може мати профілактичну, болезаспокійливу, протизапальну, розслаблюючу, стимулюючу та іншу дію.

масаж

Він включає ручне або механічне виконання різних технік дотику до шкіри, суглобів, м’язів і глибоких тканин.

Що таке масаж?

Масаж – це лікувальний метод, який полягає в ручному або механічному виконанні різних дотикових прийомів, які впливають на тканини людини, тобто шкіру, м’язи, суглоби і глибокі тканини. Найчастіше це робиться за допомогою рук терапевта, різних приладів або певного інструменту. Загальна мета масажу – поліпшити функціонування організму і забезпечити йому релаксацію – поліпшення психофізичного стану людини.

Масаж може використовуватися по-різному, наприклад, для полегшення болю, покращення крово- та лімфообігу, зменшення м’язової напруги, зменшення стресу та покращення самопочуття. Виконується за допомогою спеціальних прийомів, які залежать від виду масажу та поставленої мети. Це може включати погладжування, легке розминання, сильне розминання, розтягування, вібрацію або лімфодренаж.

Як працює масаж?

Масаж впливає на організм різними способами, залежно від типу масажу та мети, яку потрібно досягти. Як масаж впливає на організм?

Знеболення – масаж може допомогти усунути біль або запалення шляхом зняття м’язової напруги, зниження стресу, покращення крово- та лімфообігу тощо.

Відновлюючий масаж підтримує регенераційні процеси організму за рахунок посилення кровотоку та кращого постачання тканин і органів поживними речовинами.

Покращення – масаж також може допомогти покращити рухливість суглобів і роботу м’язів, що покращить координацію рухів і самопочуття.

Розслаблюючий – масаж знімає напругу в тілі та усуває стрес, що покращує самопочуття та релаксацію, а також покращує якість сну, знижує рівень кортизолу та підвищує відчуття задоволення.

Детоксикація – масаж виводить токсини та шлаки з організму за рахунок посилення кровотоку та лімфи.

Підтримуючий – масаж підтримує багато систем, наприклад травну, лімфатичну, кровоносну, що позитивно впливає на психофізичний стан людини.

Які частини тіла масажуються?

Масаж можна використовувати для всього тіла або вибраної ділянки тіла. Крім того, він може охоплювати різні частини тіла, залежно від типу масажу та мети, яку ви хочете досягти. Найчастіше масаж виконується на м’язах і м’яких тканинах, але також може охоплювати суглоби, шкіру або внутрішні органи.

Масаж м’язів зазвичай виконується на спині, шиї, плечах, животі, нижніх і верхніх кінцівках і поперековій ділянці. Масаж суглобів і фасцій найчастіше охоплює хребет, колінну, ліктьову, плечову і тазостегнову зони, внутрішніх органів – живіт.

На що впливає масаж?

Масажем можна впливати на різні ділянки тіла. Найбільш часто виділяють такі зони:

Кровоносна система – масаж сприяє поліпшенню кровообігу, завдяки чому можна збільшити постачання тканин і органів киснем і поживними речовинами, а також вивести з організму шкідливі речовини.

Лімфатична система – масаж стимулює відтік лімфи, що сприяє виведенню токсинів і метаболічних відходів з організму та зміцнює імунну систему.

Нервова система – масаж сприяє зниженню нервової напруги, усуває стрес, що позначається на загальному психофізичному стані людини.

Кістково-м’язова система (включаючи м’язову тканину, суглоби та зв’язки) – масаж розслабляє напружені м’язи, зменшує біль і скутість у суглобах і збільшує діапазон рухливості органів.

Травна система (травна система і видільна система разом з обміном речовин) – масаж живота сприяє поліпшенню травлення, запобігає запорам і зменшує симптоми кишкових захворювань.

Дихальна система – масаж покращує роботу всієї дихальної системи, оскільки збільшує кількість крові, що забезпечується киснем, необхідним для правильного розвитку тканин.

Емоції та психічний стан – масаж сприяє зниженню нервової напруги, стресу та хвилювання, що відбивається на покращенні самопочуття та загальному покращенні психічного здоров’я.

Шкіра – масаж сприяє покращенню кровообігу в шкірі, що покращує її оксигенацію та живлення, покращує пружність та еластичність, усуває целюліт.

Кінцевий ефект від масажу залежить від типу масажу, використовуваних технік і цілей, які ви хочете досягти під час його виконання. Перед вибором правильного масажу варто проконсультуватися з досвідченим масажистом (або терапевтом), який підбере відповідний вид масажу та допоможе досягти бажаного ефекту.

Масаж – основні види

Існує багато різних видів масажу, кожен з яких має свої особливості. Нижче наведено кілька прикладів найпопулярніших видів масажу:

Класичний масаж

Класичний масаж – це вид масажу, який виконується прийомами погладжування, розминання, розтирання, струшування, постукування і ударів. Його мета – зменшити м’язову напругу, зняти біль і поліпшити лімфо- і кровообіг в організмі людини. Крім того, до переваг класичного масажу відносяться поліпшення самопочуття і розслаблення, поліпшення тканинного обміну, відлущування мертвої шкіри і позитивний вплив на нервову систему.

Розслабляючий масаж

Розслабляючий масаж може охоплювати все тіло або окремі частини тіла, наприклад, спину, обличчя, стопи. Його мета – зменшити стрес і м’язову напругу, зменшити біль і поліпшити самопочуття. Існує кілька видів релаксаційного масажу, включаючи синхронний масаж, ритмічний масаж і ароматерапевтичний масаж.

Лікувальний масаж

Лікувальний масаж – це вид масажу, який проводиться для зняття болю, поліпшення крово- і лімфообігу, поліпшення рухливості суглобів або зменшення запалення. Його можна використовувати в різних ситуаціях, наприклад, при травмах і захворюваннях опорно-рухового апарату. Лікувальний масаж часто використовується в фізіотерапії. Його прийоми нагадують прийоми класичного масажу.

Спортивний масаж

Спортивний масаж використовується для підвищення працездатності організму, зменшення болю, профілактики травм і поліпшення регенерації м’язів. Цей тип масажу зазвичай охоплює все тіло, а його техніка адаптована до типу тренувань і видів спорту, які виконує масаж. Спортивний масаж найчастіше рекомендують людям, які активно займаються спортом.

Рефлекторний масаж

Рефлексотерапія – це вид масажу, під час якого стимулюються рефлекторні точки, розташовані на стопах, руках і вухах. Його мета – поліпшити роботу внутрішніх органів, зменшити стрес і зменшити біль.

Тайський масаж

Тайський масаж родом з Таїланду. Тут використовуються елементи медитації, точкового масажу та йоги. Його мета — покращити гнучкість м’язів і суглобів, зменшити біль і стрес, а також зменшити м’язову напругу.

Точковий масаж

Точковий масаж передбачає утиск, так званий точковий тиск, конкретні місця на тілі. Це масаж, який часто використовують у природній медицині. Точковий масаж можна використовувати для стимуляції (стимулюючий масаж) або заспокоєння (заспокійливий масаж).

Лімфатичний масаж або лімфодренаж

Лімфатичний масаж проводиться для поліпшення лімфотоку, зменшення набряків, підвищення імунної системи та детоксикації організму. Лімфодренаж зазвичай охоплює окремі частини тіла, наприклад, лімфодренаж нижніх кінцівок і пахв.

Глибокий масаж тканин

Глибокий масаж – це, як правило, м’який масаж, який спрямований на поліпшення кровопостачання тканин і підвищення їх еластичності. Найчастіше використовується при ішіасі, хронічних м’язових болях, хронічних запаленнях і контрактурах тканин.

Інші види масажу

Існує маса різних видів масажу. До найпопулярніших, окрім перерахованих вище, відносяться аюрведичний масаж, масаж Ломі Ломі, масаж гарячим камінням, масаж гарячим шоколадом, масаж штампами.

Читайте також –
“День народження”: Сергій Лазановський випустив трек про найважливіше свято в житті