понеділок , 20.05.2024

У Калуші водій “Мерседесу” за вживання алкоголю після ДТП отримав 34000 грн штрафу

Калуський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який вживав алкогольні напої після скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

авто алко

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 14 серпня 2023 року у місті Калуші. Вранці, близько 09:00, на вулиці Європейській водій автомобіля “Мерседес Віто” не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення зі скутером “Хонда Діо”.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження з матеріальними збитками.

Винуватець зіткнення залишив місце події. Згодом, його знайшли поліцейські за місцем проживання. Чоловік перебував у стані алкогольного сп’яніння. У скоєнні ДТП водій “Мерседесу” зізнався, пояснив правоохоронцям, що алкоголь вживав уже після автопригоди.

Опісля цього проводився огляд на стан сп’яніння. Результат – 3,19 проміле, що майже в 16 разів вище допустимої норми. З отриманим результатом водій погодився.

На порушника склали три адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкогольних напоїв після автопригоди або після законної зупинки поліцейським до проведення огляду на стан сп’яніння.

У суді усі три протоколи об’єднали в одне провадження. У судовому засіданні водій “Мерседесу” не визнав своєї провини, стверджував, що алкогольні напої вживав до вчинення автопригоди, а відтак не вчиняв порушення ч. 4 ст. 130 КУпАП.

Втім, суд розцінив таке твердження як спробу ухилитися від відповідальності і взяв до уваги ті пояснення, які було зафіксовані поліцейськими на відео безпосереднього під час оформлення протоколів.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Калуський міськрайонний суд постановив водія автомобіля “Мерседес Віто” визнати винним у вчиненні порушення ч. 4 ст. 130 КУпАП та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки.

Провадження у справі за ст. 124 і ст. 122-4 КУпАП суд постановив закрити у зв’язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності, адже на момент розгляду справи з часу вчинення цих двох порушень минуло більше трьох місяців.

Читайте також –
У Бурштинській громаді горів житловий будинок