субота , 27.07.2024

Джерело безперебійного живлення для будинку: як працює і де застосовується

У більшості домогосподарств є пристрої, які потребують постійного живлення для належного функціонування.

безперебійник

Печі, насоси та сонячні установки можуть зазнати великої шкоди у разі відключення електроенергії. Тому варто мати вдома джерело безперебійного живлення (ДБЖ).

Джерело безперебійного живлення (ДБЖ) – що це таке і як воно працює?

Аварійне живлення – це спосіб захистити домашні пристрої від перебоїв у електропостачанні, які можуть призвести до збою або переривання їх роботи. Тому, якщо подібні збої трапляються часто, варто мати власне джерело живлення.

Щоб підтримувати електрику, наприклад, у комп’ютерах, варто використовувати джерело живлення ДБЖ. Пристрої цього типу мають вбудовану батарею, яка підтримує напругу і забезпечує короткочасне живлення, наприклад, для збереження поточної роботи і правильного відключення.

У свою чергу, щоб інші домашні пристрої були живими протягом багатьох годин, наприклад, піч центрального опалення, потрібно використовувати пристрій, спеціально призначений для цієї мети, – джерело безперебійного живлення.

Де варто використовувати аварійне електропостачання?

Домашнє аварійне джерело живлення, або загальновживаний термін ДБЖ для будинку на одну родину, — це пристрій, який, безумовно, буде корисним для живлення багатьох домашніх пристроїв. Якщо постає питання, який генератор вибрати для будинку, варто спочатку проаналізувати свої потреби. Можливо, вони недостатньо великі, щоб інвестувати в досить дорогі пристрої.

У разі відключення електроенергії безперебійник можна використовувати, наприклад, для підтримки електропостачання печі опалення, теплового насоса або насосів у камінних установках, а також електроніки та побутової техніки, або електроінструментів та інших пристроїв, які надзвичайно чутливі до найменших змін форми напруги. Такий домашній ДБЖ, а точніше домашнє джерело безперебійного живлення, забезпечує стабільну роботу, запобігаючи ефекту перегріву індуктивних навантажень.

Безперебійник для холодильника

Після кількох годин без електрики продукти в холодильнику або морозильній камері можуть почати псуватися. Хоча температура в холодильнику знижується повільно і аварійне живлення в такому випадку використовується рідко, в деяких ситуаціях такий спеціальний ДБЖ для холодильника може знадобитися.Стабільна температура в холодильнику дуже важлива, серед іншого: в аптеках, клініках і лікарнях, де зберігаються ліки або вакцини, що вимагають низьких температур. В цьому випадку варто вибрати джерело безперебійного живлення великої потужності із зовнішнім акумулятором.

Аварійне електропостачання котельні та насоса

Щоб убезпечити себе від наслідків тривалого відключення опалювального приладу в будинку, що може призвести до різного роду поломок і скорочення терміну його служби, варто інвестувати в джерело безперебійного живлення для печі з батареєю.

ДБЖ для газової чи вугільної печі гарантує безперебійну роботу циркуляційних насосів, необхідних для нормальної роботи цих пристроїв. Слід пам’ятати, що чим потужніший насос, який використовується для живлення опалювальної системи, тим вище повинна бути потужність аварійного джерела живлення.

Безперебійник для сонячних батарей

Не тільки твердопаливні котли для нормальної роботи потребують аварійного живлення UPS. Подібна ситуація і з сонячними колекторами. У цьому випадку сонячне джерело живлення UPS підтримує роботу циркуляційного насоса. У разі відключення електроенергії відсутність електроенергії може призвести до підвищення температури в сонячній системі, що може призвести до її виходу з ладу.

Аварійне живлення для камер спостереження

Відсутність електроенергії через будь-який тип несправності може завдати великої шкоди. Хорошим прикладом є система моніторингу. Кожен, хто зважився на такий вид нагляду, хоче, щоб він працював 24 години на добу. У цьому випадку відключення живлення вимкне рекордер і камери. Тому варто також подбати про аварійне живлення для моніторингу.

Традиційний ДБЖ для камер буде підтримувати живлення від кількох до кількох десятків хвилин. Тому більш тривале відключення електроенергії може призвести до великих втрат у цьому випадку. Блок живлення аварійного моніторингу із зовнішнім акумулятором забезпечить більшу безпеку.