п’ятниця , 03.05.2024

Правила перевезення ручної поклажі в літаку: габарити, вага, розміри сумок та валіз

При авіаперельотах подорожуючі можуть брати певну частину речей у салон авіалайнера або здавати в багажне відділення абсолютно безкоштовно, слід лише своєчасно вивчити правила перевезення ручної поклажі в літаку, виходячи з обраного тарифу.
багаж чемодан

Загальні стандарти щодо габаритних норм ручної поклажі та ваги встановлює асоціація International Air Transport (IATA), однак ці показники в різних авіакомпаніях можуть суттєво відрізнятися. Розміщення ручної поклажі передбачено на спеціальних багажних полицях або під сидінням, що стоїть попереду, тому за стандартами IATA її розміри не повинні перевищувати 56х45х25 см. Причому, якщо в якості ручної поклажі використовується невелика валіза, то її габарити враховуються разом з коліщатками.

Особливу увагу слід звернути на правила провезення під час подорожі лоукостерами, оскільки надаючи пасажирам бюджетну вартість квитків, компанії намагаються максимально обмежити розмір багажу.

Що не можна брати в ручну поклажу: заборонені до перевезення предмети

На підставі міжнародних правил авіаційних перевезень встановлено базовий список речей, які екіпажу та пасажирам не можна провозити до ручної поклажі. Однак кожна з авіакомпаній може поповнити його своїми додатковими вимогами, тому перед подорожжю не зайвим буде ознайомитись із списком заборонених до транспортування речей.

До базового списку предметів та речовин, які не можна перевозити в ручній поклажі, входять:

  • Пристрої для пересування ( гіроскутери , вейвборди, оксиборди та ін.), що працюють на літієвих батареях, за винятком інвалідних візків, які використовуються пасажиром з обмеженою рухливістю. Узгодити провезення інвалідного візка з авіаперевізником слід не пізніше 48 годин до вильоту.
  • Вогнепальну зброю будь-якого типу не можна проносити в літак, включаючи моделі, що імітують його, аналогічні за зовнішнім виглядом оригіналу та його компоненти.
  • Пневматична зброя, стартові пістолети та сигнальні ракетниці.
  • Підводні рушниці, луки зі стрілами , арбалети та гарпуни.
  • Пристрої паралізуючого та шокового впливу, такі як електрошокери різної конфігурації.
  • Гострокінцеві колюче-ріжучі предмети, у тому числі ножиці , ножі, в’язальні спиці , топірці, небезпечні бритви, льодоруби , ковзани, мечі , кортики, пили, викрутки завдовжки понад 6 см.
  • Тупі предмети, якими можна завдати удару, завдавши травми (бейсбольні біти, хокейні ключки або для гри в гольф).
  • Інструменти, що використовуються в бойових мистецтвах, такі як нунчаки , кастети .
  • Боєприпаси та будь-які вибухові речовини, а також предмети, що їх імітують.
  • Феєрверки, різдвяні хлопавки, бенгальські вогні та піротехнічну продукцію будь-якого виду.
  • Легкозаймисті рідкі речовини та аерозолі.
  • Отрути, токсичні хімікати та гази паралізуючої дії не дозволяється проносити на борт літака з метою забезпечення безпеки пасажирів та екіпажу.
  • Біологічно небезпечні матеріали, що містять бактерії чи віруси .

Це далеко не повний базовий перелік предметів та речовин, які заборонено перевозити пасажирам у салоні.

Інші обмежувальні заходи, що стосуються ручної поклажі: рідини, шампуні та гелі

Заборона на перевезення на борту авіалайнерів рідин в обсязі понад 1 літр встановлено відповідно до правил міжнародних перевезень. При цьому дозволено лише провезення рідин, що класифікуються, як безпечні, в ємностях, об’ємом, що не перевищує 100 мл.

Якщо рідина знаходиться в контейнері більшої ємності, вона не буде допущена до перевезення навіть якщо займає об’єм до 100 мл. Винятки стосуються лише дитячого та дієтичного харчування, лікарських засобів та рідин, придбаних у Duty Free на території аеропорту. Причому на останні має бути чек, що підтверджує покупку. А якщо ні, то ці товари не дозволять пронести в салон літака.

Що робити при виявленні в ручній поклажі заборонених речей службою аеропорту?

Будь-яка ручна поклажа підлягає обов’язковому огляду і, якщо в ній відсутні заборонені до перевезення предмети та речовини, дана процедура пройде без проблем. У разі виникнення сумнівів щодо провезення будь-яких предметів у ручній поклажі, бажано заздалегідь проконсультуватися у співробітників служби підтримки. Це дозволить уникнути неприємностей при огляді у разі виявлення речей, які заборонено везти.

У більшості випадків працівники авіакомпанії можуть вимагати викинути цю річ у сміттєвий бак або конфіскують її. Якщо річ цінна і пасажир не готовий викинути її, можна здати цей предмет у камеру зберігання.

У багажному осередку аеропорту речі зберігаються трохи більше 3-х місяців, та був незатребуваний вміст камери зберігання утилізується.

У разі спроби перевезення особливо небезпечних предметів, представниками служби безпеки аеропорту може бути викликана поліція, а пасажир не допущений на борт. Порушнику може загрожувати штраф або арешт відповідно до правил країни перебування.

Що можна брати в ручну поклажу літака

Перед польотом рекомендується перевірити, що можна провозити в ручній поклажі літака, а також вимоги до ваги та габаритів. Це можна зробити, зателефонувавши до кол-центру компанії, або ознайомившись з інформацією на стендах біля стійок реєстрації.

Купуючи валізу для ручної поклажі, краще вибирати універсальний варіант, який буде відповідати вимогам більшості компаній. Особливо слід звернути увагу на моделі із пластикового матеріалу, легкі та надійно захищають вміст валізи.

Авіакомпанії можуть встановлювати власні правила безкоштовного провезення ручної поклажі , виходячи з тарифного плану квитка, який придбав пасажир, типу повітряного судна та маршруту.

У більшості авіакомпаній дозволяється проносити на борт літака, крім ручної поклажі, невелику жіночу сумочку або чоловічий портфель.

Також дозволяється провозити рідини, включаючи питну воду та соки у фасуванні не більше 100 мл. Сумарна кількість рідини , дозволеної до провезення, складає 1 літр, проте до цієї категорії авіаперевізники також включають креми, шампуні, джеми, мед, ікру та інші види продукції. Повний перелік її можна дізнатися на сайті авіакомпанії або поставивши запитання представникам служби підтримки.

Дізнаючись, що можна взяти поїсти в літак, слід пам’ятати, що на багатьох маршрутах передбачено гаряче харчування , що входить у вартість квитка. Причому меню передбачає кілька варіантів обідів, ознайомитись з якими можна при покупці квитка. При тривалих перельотах пасажири також можуть розраховувати на перекус.

Зовсім інша ситуація при перельотах лоукостерами, де харчування пасажирів не передбачено, або можливе виключно на замовлення. На таких рейсах важливо заздалегідь уточнити, чи можна брати з собою їжу в літак , особливо пасажирам, які подорожують з дитиною або потребують дієтичного харчування.

За рідкісними винятками, багато хто з перевізників дозволяють брати їжу з собою в літак, але вживати її в польоті дозволяють далеко не всі. Дозволяється взяти поїсти дитині 2-3 років, але домашню їжу у дорослого пасажира можуть просто конфіскувати, повернувши по перельоті.

Для дітей віком до 2 років встановлені спеціальні правила. Безкоштовний квиток без місця на дитину передбачає лише ручну поклажу. Чи можна з пакетом у літак, в якому міститься харчування та речі дитини, на додаток до ручної поклажі, слід дізнаватися у співробітників авіакомпанії заздалегідь.

Скільки можна брати ручну поклажу в літак: розмір і вага

Більшість авіаперевізників правила провезення ручного багажу суворо регламентовані з міжнародних стандартів. Габарити сумки для ручної поклажі в літаку або валізи суворо контролюють авіакомпанії, для чого встановлені в аеропортах спеціальні калібратори.

Додатково до ручної поклажі можна брати безкоштовно в салон такі предмети:

  • ноутбук ;
  • квітковий букет;
  • планшет ;
  • верхній одяг;
  • допускається взяти з собою коляску та дитяче харчування під час подорожі з дитиною;
  • костюм у портпледі;
  • милиці або тростину , необхідні для пересування пасажира;
  • лікарські засоби та дієтичне харчування за наявності показань;
  • складне крісло-коляску людям із порушенням функцій опорно-рухової системи.

Розмір валізи для ручної поклажі в літаку не повинен перевищувати встановлені норми і поміщатися під сидінням або на багажній полиці над кріслом пасажира.