п’ятниця , 03.05.2024

Івано-Франківська міськрада вимагає у Міносвіти не об’єднувати університети

Івано-Франківська міська рада звернулася до Міністра освіти і науки України та Верховної Ради щодо недоцільності об’єднання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Івано-Франківського національного медичного університету.

ПНУ

“Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, виступаємо проти об’єднання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Івано-Франківського національного медичного університету”, – йдеться у зверненні.

У зверненні йдеться, що не можна прив’язувати кількість мешканців у населеному пункті до кількості університетів. Оскільки більшість студентів в Івано-Франківську – це мешканці з інших міст.

“Звертаємося до Міністерства освіти не займатися свідомим нищенням освітнього процесу. Зараз як ніколи потрібно вживати всіх заходів, щоб формувати студентське середовище та всіляко мотивувати студентів залишатися в Україні. Для цього потрібно створювати всі належні, сучасні умови для здобуття фахових навиків. Укрупнення призведе до втрати унікальності, що є в кожному закладі, – його унікальних програм, наукових здобутків. Об’єднання також не сильно допоможе зменшити витрати на утримання закладів. Адже суттєво скоротити викладацький колектив не вийде, оскільки спеціальності університетів майже не перетинаються, а кількість викладачів регламентована відносно кількості студентів”, – зазначається у зверненні.

Депутати Івано-Франківської міської ради вимагають від Міносвіти та ВРУ зберегти ІФНМУ, ІФНТУНГ та ПНУ як окремі заклади освіти.

Нагадаємо, раніше заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький заявив, що у містах, де мешкає від 100 до 300 тисяч жителів, варто утримувати не більш як два заклади вищої освіти. Серед прикладів названо й Івано-Франківськ.

Читайте також –
30 мільйонів громадян — це нова реальність. Як Україні уникнути демографічної катастрофи