понеділок , 29.04.2024

Туристичне спорядження: особливості асортименту

Туристичні походи, відпочинок у кемпінгу та у мальовничих куточках природи — чудовий спосіб отримати позитивні емоції та позбутися стресу.

Однак навіть не дуже тривалий похід потребує спеціального спорядження. Тим більше це стосується подорожей у складних природних умовах.

Якісне туристичне обладнання — важлива умова повноцінного відпочинку

Базовий набір спорядження для туриста зазвичай містить:

  • рюкзак;
  • намет;
  • спальний мішок;
  • килимок;
  • посуд;
  • ємності для води;
  • газове обладнання;
  • інструменти та прилади;
  • аптечку та засоби гігієни.

Цей перелік може варіюватися і доповнюватися залежно від обставин. Особливо, якщо ви подорожуєте в екстремальних умовах, наприклад, у високогірних районах.

Туристичні наплічники мають об’єм від 10 до 100 л. Їх виготовляють з міцної тканини та оснащують зручними лямками. Важливо, щоб рюкзак мав анатомічну форму, систему вентиляції на лямках, достатню кількість відділень та кишень різного розміру. Нерідко матеріал, з якого виготовлені наплічники, обробляють спеціальними гідрофобними речовинами, надаючи йому водонепроникних властивостей. Подорожуючи з дітьми, варто теж придбати для них туристичні рюкзаки. Вони відрізняються від дорослих аксесуарів меншим розміром, але не поступаються їм у зручності та функціональності.

Туристичні намети призначені для захисту від вітру, опадів, вологи та комах. Вони відрізняються розміром, конструкцією, наявністю додаткових опцій. Окремі моделі мають підвищену вітростійкість, снігозахист, виготовляються з вогнестійких матеріалів. Важливо, щоб намет мав міцний каркас і легко встановлювався та складався.

Спальний мішок входить до переліку обов’язкових девайсів, адже без нього навряд чи вдасться нормально поспати. Спальники відрізняються за розміром, формою, сезонністю, температурним режимом. Властивості спальника та особливості догляду за ним в основному залежать від типу та кількості наповнювача. Він може бути штучним, натуральним або комбінованим. Обираючи спальний мішок, важливо враховувати мінімальну температуру тієї місцевості, в якій ви будете подорожувати. Також потрібно зважати на силу вітру та показники вологості. Існують всесезонні універсальні моделі, але вони не підходять для екстремального туризму.

Доповненням до спального мішка є спеціальний туристичний килимок. Він застосовується як теплоізоляційний шар між спальним мішком і ґрунтом, захищає від вологи та частково від нерівностей поверхні.

Також в поході вам знадобиться посуд для приготування та споживання їжі, посудини для води, в тому числі оснащені фільтрами. Готувати на вогнищі дуже романтично, але не надто зручно. Тому краще взяти з собою газовий пальник, який полегшить і пришвидшить процес приготування їжі.

Не зайвими під час подорожі будуть деякі інструменти, наприклад, ніж сокира, молоток. Пристрої, які вам можуть знадобиться — це ліхтарики, повербанки, сонячні батареї, навігатори, компаси тощо. Суттєво підвищують рівень комфорту на відпочинку туристичні меблі, тенти від вітру та інші додаткові аксесуари.

Головні властивості туристичного спорядження

Основними вимогами до туристичного спорядження є його надійність, функціональність, компактність, невелика вага. Для зручності транспортування більшість аксесуарів доповнені лямками, карабінами,  водонепроникними чохлами. Обладнання має бути адаптованим до умов подорожі: її тривалості, погодних умов та виду відпочинку. Все необхідне для туризму можна замовити за доступними цінами а магазині «Клуб мандрівників».