середа , 08.05.2024

Колаген у догляді: молодість настане чи ні?

Навіть якщо ви мало цікавитеся доглядом і користуєтеся кремом або масками тільки тому, що ваші мами/бабусі/сусідка по сходовому майданчику, а вона добре виглядає, робили так само, то ви все одно хоч раз, але бачили на прилавку якогось магазину крем з колагеном.

корейська косметика

Так, самий хайп з цього питання був ще років 5 тому, коли кожного цікавило, з якого джерела колаген у кожному конкретному випадку (морський? свинячий?), але навіть зараз розумієш, що більшість жінок все ще сподівається отримати від відходу з колагеном чарівні антивікові ефекти. Особливо, коли це корейська косметика )

Хто переконав, що колаген омолоджує, і як наша шкіра взаємодіє з ним, насправді розповімо в цій статті

Колаген – це білок фібрилярної форми, який розташовується у нас у дермі. Усього є 28 видів колагену, у дермі функціонують 5, але цікавлять нас 2: колаген I та III типу, оскільки саме вони виступають у ролі каркасу для нашої шкіри. Колаген занурений у гіалуроновий гідрогель, і я вся ця структура цілком складає позаклітинний матрикс дерми і відповідає за міцність, еластичність та пружність шкіри.

Згодом цей каркас псується, і не тільки через погіршення синтезу колагену як такого, а ще через процеси глікації (“зацукрування”, яке погіршує механічні властивості волокон, роблячи їх більш ламкими).

Якщо вам здається, що від нанесення колагену на шкіру його кількість хоч скільки зміниться в дермі, ви помиляєтеся – жоден топічно нанесений засіб не потрапляє в дерму. Крім того, молекули гідролізованого колагену, який використовується в косметиці, занадто великі, щоб потрапити навіть глибоко в епідерміс. Ну і, само собою, колаген, виділений із кістки, яєчного білка, желатину, курки, яловичини, риби та морепродуктів, не є повним аналогом того колагену, який утворюється у шкірі людини, а отже замінити його не може.

Власне, за рахунок своєї великої молекули топічно нанесений колаген залишається на поверхні шкіри і може зробити багато корисного саме там: зволожити шкіру, зменшити ТЕПВ (трансепідермальну втрату вологи) і тим самим розгладити найдрібніші зморшки, які виникли саме від нестачі води. Так само кілька років тому були відкриті антиоксидантні властивості гідролізованого колагену, які тим яскравіше себе проявляють, чим менша його молекулярна маса.

Тобто купувати догляд із колагеном і чекати натягування шкіри, її ущільнення та розгладжуючи великих зморшок безглуздо, колаген із цим не впорається. А ось додатково зволожувати їм шкіру, вибирати легкі креми на літо з ним через антиоксидантну активність – мудре рішення. Колаген чудово вписується в будь-яку рутину, може бути використаний у будь-якому віці.