середа , 08.05.2024

Імпедансометрія – доступний метод діагностики слуху для дітей та дорослих

Ігнорувати появу проблем з акустичним сприйняттям однозначно не варто, адже без своєчасної діагностики та лікування можна взагалі перестати чути та отримати інвалідність.

Зберегти працездатність та жити повноцінним життям допомагають інноваційні методи дослідження слуху, зокрема імпедансометрія. Насправді це не одне, а кілька обстежень, які направлені на отримання різнопланової інформації про функціонування слухового апарата, адже тут важливий системний підхід. До переліку необхідних тестів входять:

  • тимпанометрія, що досліджує стан середнього вуха та наявність порушень в роботі барабанної перетинки;
  • акустична рефлексометрія;
  • оцінка функціональності слухової труби.

вухо слух

Усі перелічені процедури робляться за 30 хвилин (іноді навіть швидше) та передбачають використання імпедансометра – сучасного пристрою, що проводить сукупність досліджень в автоматичному режимі, пацієнтові треба лише виконувати прості команди лікаря. Ціна імпедансометрії залежить під кількох факторів: прайсу обраної клініки, віку пацієнта, додаткових складнощів (якщо є проблеми зі спілкуванням чи рухливістю) та характеристик обладнання. В будь-якому випадку відмовлятися від діагностики, якщо є показання для його проведення, не варто. Розраховувати на прийнятну вартість поряд із якісним обслуговуванням можуть пацієнти, які звертаються до Центру Слуху. Це мережа центрів слухопротезування, є профільним медичним закладом з лікування вад слуху та виборі слухових апаратів для пацієнтів.

вуха слух

Кому та навіщо робити дослідження?

Акустична імпедансометрія в дорослому або дитячому віці проводиться, коли:

  • виявлені суттєві порушення та потрібно обрати оптимальний слуховий апарат відповідно до ступеня та різновиду патології;
  • наявні ознаки отосклерозу;
  • з’являються симптоми запальних процесів на кшталт адгезивного, катарального чи ексудативного середнього отиту;
  • турбує хронічне зниження слуху;
  • протягом декількох років людина регулярно хворіє на отити або має хронічні захворювання носоглотки;
  • виникає потреба в проведенні диференційної діагностики;
  • існує ймовірність онкологічного захворювання чи наявності доброякісної пухлини.

Це об’єктивний метод обстеження звукопровідної системи, котрий дозволяє дізнатися про наявність порушень, проаналізувати стан структури середнього вуха та оцінити серйозність проблеми, аби потім підібрати результативну терапію.

лікар лор

Переваги імпедансометрії, які варто знати пацієнтам

Діагностичні методи постійно вдосконалюються, і імпедансометрія вуха відноситься до найбільш прогресивних серед усіх завдяки тому, що:

  1. Не передбачає складної підготовки.
  2. Має небагато протипоказань, серед яких: недавні травми голови та вух, пошкодження барабанної перетинки та запальні хвороби в стадії загострення.
  3. Дозволяє одразу після процедури повернутися до звичного життя.
  4. Не викликає болісних відчуттів.
  5. Підходить і дорослим, і дітям.
  6. Триває недовго та не передбачає довгого очікування результатів.
  7. Відображає реальний стан слухового апарату, а не суб’єктивні відчуття людини.

Відчути ті плюси, які має комплексна імпедансометрія, можуть пацієнти у разі звернення до професійних та досвідчених сурдологів та використання під час дослідження апаратів останнього покоління.