четвер , 09.05.2024

Епоксидна затирка – застосування та властивості

Донедавна епоксидну смолу використовували в основному в промислових і складських приміщеннях.

епоксидна фуга

Сьогодні ситуація зовсім інша – епоксидна затирка дуже поширена в багатьох будинках, її використовують як для покриття підлоги, так і для захисту меблів від вологи і високої температури.

Кілька слів про епоксидну смолу

Епоксидна смола (фуга, затирка) – синтетичний матеріал з простою структурою. Цей матеріал складається з одного або максимум двох компонентів (переважно поліфенолів, олігомерів і епіхлоргідринів). Використання епоксидної затирки дозволяє створити щільну конструкцію навіть без найменшого зазору.

Така фуга має високу стійкість до стирання, а також стійка до руйнівного впливу води та вологи. Епоксидна затирка може виступати як будівельним, так і ізоляційним матеріалом. Незалежно від кількості складових речовин, щоб урізноманітнити естетичність конструкції, можна використовувати барвник, розчинник або наповнювач (в цій ролі часто використовується крейда, пісок, тальк або мідна пудра).

Властивості епоксидної затирки

Епоксидні фуги є матеріалами, які мають високу стійкість до: стирання, подряпин, механічних пошкоджень, стиснення, роздавлювання, розтягування, екстремальної вологості, високих температур, масла та жиру, а також стійкі до деяких хімічних речовин. Характерною особливістю цього матеріалу є його однакова висока твердість.

Переваги та недоліки епоксидної смоли

Епоксидна смола має як переваги, так і недоліки, хоча в даному випадку перші однозначно переважають. Що стосується переваг, то це не тільки стійкість до багатьох факторів, а й естетичний зовнішній вигляд і велика легкість утримання конструкції з цього матеріалу в чистоті. Епоксидні фуги пропонують безмежні можливості використання.

А недоліки? Щоб створити щось з епоксидної затирки, потрібні не тільки спеціальні знання, а й відповідні професійні інструменти.

Що можна робити за допомогою епоксидних смол?

Епоксидні смоли використовуються в авіації, суднобудуванні та електроніці. Однак останнім часом вони користуються найбільшою популярністю в будівництві та внутрішній обробці, в основному для покриття бетонних підлог, захисту деревини або виготовлення спеціальної фарби, яка добре лягає на будь-які поверхні.

Підлоги з епоксидної смоли, завдяки своїм властивостям, відмінно підходять для гаражів або підвалів, а також з успіхом можуть використовуватися у ванній кімнаті, кухні і навіть вітальні. Вони чудово вписуються в сучасний мінімалістичний інтер’єр.

Особливим видом епоксидної смоли є деревна смола, яка використовується як фінішний шар для захисту дерев’яних елементів від вологи, механічних пошкоджень, подряпин, високих температур та інтенсивного використання.

Епоксидні смоли для дерева доступні в різних кольорах, завдяки чому можна отримати цікаву обробку дерев’яних конструкцій.