понеділок , 06.05.2024

Заповітні дві смужки: що варто зробити у перші тижні вагітності?

Ви так мріяли про заповітні дві смужки на тесті. І ось мрія збулася! Але дуже швидко ейфорія минає, і виникає запитання: що варто зробити у перші тижні вагітності, особливо якщо це перша вагітність?

дві смужки

Ми радимо відвідати медичний центр “АРТКЛІНІК”, де можна пройти огляд у гінеколога та зробити УЗД.

Лікар-гінеколог підтвердить вагітність, визначить терміни та розкаже про подальший алгоритм дій.

Що варто робити

Перші тижні вагітності дуже важливі. Новий стан, нові відчуття. Як правило, жінки шукають інформацію у соцмережах та на жіночих форумах. А там часто можна почути неперевірені і навіть шкідливі поради. Це дуже трепетний і особливий час. Ви маєте маленьку таємницю, і не всі ще знають про неї. Водночас в організмі вже відбуваються серйозні зміни. Що варто роботи в цей час, а що може нашкодити?

  • Почніть приймати вітаміни. Зокрема, це фолієва кислота, вітаміни для вагітних. Але тут варто дотримуватися порад лікаря і вживати препарати згідно із його рекомендацією.
  • Відмовтеся від шкідливих звичок. Припиніть вживання алкоголю, паління, адже це може  впливати на розвиток плоду.
  • Уникайте стресів.  Стежте за своєю емоційною та психологічною стійкістю, уникайте стресових ситуацій, якщо це можливо. Позитивні емоції позитивно впливають на майбутню маму.
  • Питний режим.  Пийте достатню кількість води для підтримки вашого організму та розвитку плоду.
  • Спостерігайте за своїм тілом. Звертайте увагу на будь-які зміни в вашому тілі, такі як біль у грудях, сонливість, рвота. Якщо у вас є побоювання чи незвичайні симптоми, повідомте свого лікаря.
  • Здорове харчування. Якщо ви дізналися про вагітність, це нагода переглянути свій раціон. Відмовтеся від важкої, жирної і смаженої їжі. Включіть у раціон фрукти, овочі, білки, молочні продукти. Не варто зловживати солодким і хлібобулочними виробами.
  • Фізична активність. З перших днів вагітності важливо дбати про фізичну форму. Піші прогулянки на свіжому повітрі корисні і для мами, і для малюка. Корисний фітнес для вагітних. Однак тут варто дотримуватися рекомендацій лікаря.

Не забувайте,  що кожна вагітність унікальна і неповторна. Тому так важливо слухати себе. Водночас перші тижні – час особливої радості і великої відповідальності.

Коли варто ставати на облік

Багато лікарів радять ставати на облік на 10–12-му тижні вагітності. Однак точні терміни залежать від стану здоров’я жінки та перебігу вагітності. На думку фахівців, перебування на обліку дозволяє жінці фізично та психологічно підготуватися до пологів. Не менш важливо обрати професійного і досвідченого лікаря для ведення вагітності.  Це запорука впевненості і психологічного комфорту жінки.

У провідному медичному центрі АРТКЛІНІК https://art-ivf.com/ пропонують планування та ведення вагітності. Тут можна отримати фахові консультації гінеколога, зробити УЗД та інші види діагностики. Багаторічний досвід роботи і професійний підхід – запорука найкращого результату!