четвер , 09.05.2024

Що потрібно знати про аналізи крові?

Загальною метою аналізів крові є надання інформації для правильної діагностики, лікування та профілактики різних захворювань, що допомагає зберегти та поліпшити стан здоров’я.

У мережі лабораторій INVIVO встановлено сучасне обладнання та використовуються якісні реагенти, тож ми маємо можливість виконувати понад 600 досліджень для всебічної оцінки вашого здоров’я.

аналізи крові

Для чого здавати аналізи крові?

  1. Діагностика захворювань: аналізи крові дозволяють виявляти різні захворювання, включаючи інфекції, анемію, захворювання печінки та нирок, цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози, пухлини та інші.
  2. Моніторинг лікування: під час лікування різних захворювань аналізи крові використовуються для визначення ефективності терапії та корекції лікування.
  3. Профілактичні обстеження: регулярні окремі та комплексні аналізи крові можуть виявляти патології на ранніх стадіях, що дозволяє вчасно почати лікування та зберегти якість життя.
  4. Оцінка функцій окремих органів: дослідження крові можуть вказати на проблеми з функціонуванням конкретних органів, таких як печінка, нирки, щитоподібна залоза, підшлункова залоза тощо.
  5. Визначення рівня гормонів: аналізи крові дозволяють визначити рівень різних гормонів, що є важливим для контролю роботи репродуктивної, ендокринної та інших систем.
  6. Моніторинг загального стану здоров’я: регулярне проведення аналізів крові може бути ефективним індикатором загального стану організму.

Які існують дослідження крові?

  1. Загальний аналіз крові (ЗАК): включає підрахунок кількості формених елементів крові, пошук атипових чи незрілих форм, оцінку рівня та розподіл гемоглобіну, а також ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів).
  2. Біохімічний аналіз крові: направлений на визначення відповідно до референтних норм рівня різних речовин, таких як глюкоза, білки, ліпіди, білірубін та інші.
  3. Аналіз крові на групу та резус-фактор: при цьому дослідженні виконується визначення групи крові та резус-фактору – важливих параметрів перед операціями, донорством, трансфузіями та плануванням\фактом вагітності.
  4. Коагулограма: комплекс досліджень, які направлені на оцінку параметрів системи згортання крові для визначення індивідуального ризику тромбозу або кровотечі.
  5. Імунологічні аналізи: до цієї групи входять аналізи на наявність антитіл та генетичного матеріалу до бактерій, паразитів, гельмінтів та вірусів.
  6. Алергологічна панель: дослідження, що спрямовані на оцінку загального рівня IgE та специфічних класів імуноглобулінів.
  7. Гормональні дослідження: ця панель включає визначення рівня різних гормонів в крові як для оцінки загального ендокринологічного фону, визначення факту вагітності, оцінки ефективності лікування, діагностики різних захворювань (цукровий діабет, пухлини тощо).
  8. Визначення концентрацій електролітів та вітамінів: група досліджень, спрямована на оцінку обміну вітамінів різних груп та електролітів (натрію, калію, кальцію тощо).
  9. Онкомаркери: дослідження, яке допомагає виявити певні метаболіти та маркери характерні для новоутворень.

аналізи крові

Підготовка до діагностики

Зазвичай за 12 годин до обстеження необхідно утриматися від фізичних навантажень, вживання жирної їжі, алкоголю, нікотину, лікарських препаратів. Якщо неможливо скасувати прийом ліків, слід повідомити про це співробітника лабораторії. У день аналізу рекомендується випити склянку негазованої води без барвників та підсолоджувачів з метою полегшення забору крові.

Завітайте до мережі INVIVO на комплексний чек-ап!

Дізнатись більше інформації про дослідження, акційні пропозиції та знайти найближче до вас відділення можна на сайті invivo.ua, щодня піклуємось про здоров’я українців.