четвер , 09.05.2024

Шампунь для волосся: як обрати і на що звернути увагу?

Незважаючи на назву, шампунь для волосся слід підбирати в першу чергу для шкіри голови. Це шкіру голови, а не волосся, ми миємо шампунем і не потрібно його наносити на всі пасма.

волосся шампунь

Потрібно лише змити утворену на шкірі піну по всій довжині волосся. Це найголовніше правило. Що ще слід враховувати при виборі шампуню?

Як правильно вибрати шампунь?

Якщо основним правилом у виборі шампуню є тип шкіри голови, чому на ринку так багато шампунів, призначених для різних типів волосся, наприклад, сухих, ламких і жирних? Це не складне питання, якщо ми усвідомлюємо, що волосся вкорінене у волосяних фолікулах, розташованих у шкірі голови, тому воно отримує всі свої поживні, зволожуючі та зміцнювальні інгредієнти зі шкіри.

А стан волосся багато в чому залежить від стану шкіри голови. Тож якщо ми бачимо на полиці шампунь для сухого та ламкого волосся, то, швидше за все, це шампунь із підвищеним вмістом зволожуючих речовин (зволожувачів) та захисних речовин (пом’якшувачів), які відновлять належне зволоження шкіри голови та запобіжать втраті води. через епідерміс.

Таким чином вони відновлять природний баланс шкіри, який, швидше за все, порушений. Вибираючи шампунь для сухого та ламкого волосся, нам не обов’язково шукати спеціальний шампунь, призначений для такого волосся (хоча, звичайно, ми можемо), просто знайдіть косметичний засіб, що містить зволожувачі та пом’якшувачі. Діятиме на шкіру, але не на волосся.

У їхньому випадку кондиціонер буде основним косметичним засобом, який поверне їм зволоженість, гладкість і блиск. Ми робимо те саме, коли у нас пошкоджене волосся – все, що нам потрібно, це той самий шампунь, що й для сухого та ламкого волосся, і кондиціонер, що містить відновлюючі протеїни. Те саме стосується кучерявого або кучерявого волосся.

У свою чергу, якщо ми хочемо обрати шампунь для жирного волосся (насправді шкіра голови стає жирною, а шкірне сало переходить у волосся), нам слід шукати продукти, які містять очищаючі інгредієнти, які регулюють секрецію шкірного сала в шкірі та мають в’яжучу дію. і антисептичні властивості. Підводячи підсумок, у пошуках відповідного шампуню дивімося на тип шкіри голови (якщо у нас є проблеми з його визначенням, варто звернутися за консультацією до лікаря-трихолога), і підбираємо кондиціонер для свого волосся.

Який склад повинен мати хороший шампунь?

Шампунь – це перш за все косметичний засіб для очищення, тому його основними інгредієнтами є вода та піноутворювач. Однак він повинен піклуватися про шкіру голови, тому до його складу повинні входити зволожуючі, живильні, регенеруючі і захисні речовини.

Варто пам’ятати, що інгредієнти, що містяться в миючих засобах, навіть незважаючи на те, що вони здебільшого змиваються, можуть потрапляти в організм через шкіру та кутикулу волосся. Якщо вони шкідливі, то становлять загрозу.

Тому хороший шампунь повинен містити тільки натуральні компоненти і якомога менше консервантів. Склад того чи іншого шампуню залежить від типу шкіри голови, для якої призначений засіб.

Як правильно мити волосся?

Ключ до правильного миття голови – правильно розріджувати та спінювати шампунь перед нанесенням. Косметика, нанесена безпосередньо на шкіру голови, по-перше, погано і нерівномірно розподіляється, а по-друге, важче змивається, що дуже важливо як для стану шкіри голови, так і для зовнішнього вигляду волосся.

Які можуть бути наслідки використання неправильного шампуню?

Погано підібраний шампунь означає поганий стан шкіри голови і, як наслідок, поганий стан волосся, його неестетичний вигляд і труднощі в укладанні. Це лише зовнішні наслідки. Однак існують і внутрішні ефекти. Оскільки шампунь діє безпосередньо на шкіру голови (опосередковано на стан волосяного стрижня), то неправильно підібраний може призвести до погіршення стану шкіри.

Наприклад, якщо ми використовуємо шампунь для сухої шкіри, який не забезпечує їй достатнього зволоження і, крім того, сушить її, ми можемо зіткнутися з неприємними наслідками у вигляді лущення епідермісу і прогресуючої деградації самої стебла. І коли наносимо змащуючий шампунь (або такий, що містить агресивно висушуючий синтетичний спирт) на жирну шкіру, ми можемо викликати ще більше вироблення шкірного сала та більш інтенсивну жирність.