вівторок , 07.05.2024

Рекуператор повітря: які є причини за і проти використання

Автономні рекуператори повітря стають все більш популярними засобами, бо ефективно поліпшують мікроклімат у квартирі та, одночасно, знижують витрати на опалення та кондиціонування приміщень.

У цій статті (детальніше за посиланням https://alterair.ua/ventilyatsiya/doma/) розглянемо типовий побутовий рекуператор — плюси та мінуси, його переваги, можливості та альтернативи, а також з’ясуємо чи дійсно такий підхід стане ефективним способом провітрювання кімнат та локальної нормалізації мікроклімату.

рекуператор

Специфікація рекуператорів повітря для оселі

У першу чергу побутові рекуператори — це чудовий спосіб провітрювання. Система постійно подає з вулиці очищене за допомогою фільтра свіже повітря та витягує відпрацьоване. Теплий та прохолодний потоки проходять крізь суміжний теплообмінник, але не змішуються. Таким чином тепле витяжне повітря нагріває припливний потік взимку, а літом (за наявності кондиціонера) — охолоджує. Все це дозволяє створити комфортні умови проживання та знизити витрати на опалення й кондиціонування приміщень.

Рекуператор: за і проти

  • Перша перевага такої системи — це цілодобовий повітрообмін. Завдяки повноцінному провітрюванню ви забудете про такі проблеми у кімнаті, як задуха, надмірна вологість, конденсат, пліснява застійні запахи тощо.
  • Збереження теплової енергії. Приладдя зберігає температуру витяжного повітря на теплообміннику, що мінімізує тепловтрати крізь вентиляцію. Це знижує витрати на опалення та кондиціонування приміщень, а також допомагає підтримувати комфортну температуру в будівлі.
  • Сучасні рекуператори оснащені фільтрами (клас фільтрації можна підібрати у залежності від забрудненості атмосфери у вашому населеному пункті). Пил, сажа, пилок рослин та інші алергени завжди залишаються на вулиці.
  • Якщо рекуператор обладнано мідним теплообмінником — це велика перевага. Прилад зможе дезінфікувати повітря та запобігати появі цвілі усередині рекуператора. Все це поліпшує стан здоров’я мешканців та запобігає швидкому забрудненню оселі.

Недоліки децентрального рекуператора

  • Вартість може сягати 300 — 1500 доларів, але прилад дійсно коштує цих грошей. Є і гарна новина: встановлення такої вентсистеми обійдеться максимально дешево — у 20-30 доларів.
  • Як і будь-яка кліматична система, рекуператор потребує регулярного обслуговування.
  • У люті морози потрібно вмикати додаткове обігрівання, щоб запобігти обмерзанню теплообмінника та поліпшити температуру припливного повітря. Це зменшить енергоефективність обладнання (але не комфорт у вашій квартирі);
  • Недорогі моделі можуть створювати шум під час роботи вентилятора. Це потрібно врахувати при виборі рекуператора для встановлення у дитячий кімнаті, спальні чи ванній.

Будьте уважні, коли будете обирати рекуператор. «За і проти» тієї чи іншої моделі приладдя завжди можна оцінити за характеристиками та коментарями інших користувачів.

кімната, вентиляція

Чи існують альтернативи рекуператорам

Ви можете встановити централізовану припливно-витяжну станцію з рекуперацією повітря, котра буде обслуговувати увесь будинок. Це дорожчий, але найефективніший проєкт. Якщо говорити про децентралізовані агрегати, то для припливу можна використовувати:

  • Канальний припливний вентилятор;
  • Кондиціонер з функцією «провітрювання»;
  • Припливний клапан;
  • Провітрювач;
  • Бризер.

Для поліпшення витяжної вентиляції можна використовувати:

  • Витяжні вентилятори;
  • Спеціалізовані витяжки для санвузла чи кухні.

Чи можна обійтись без рекуператора у квартирі?

Так, але варто врахувати, що відсутність рекуператора (чи ефективних альтернатив) призведе до погіршення мікроклімату та таких незручностей, як:

  1. Часте провітрювання крізь вікна. За регулярним виконанням цієї процедурою потрібно пильно слідкувати. Крім того, такий спосіб вентиляції призведе до потрапляння зайвого пилу та шуму у кімнати. А якщо не провітрювати, мешканці будуть відчувати задуху, млявість тощо.
  2. Низька енергоефективність оселі. Тепло, яке витягується з дому через вентсистему, просто опалює вулицю (а ви за це платите). Теж саме можна сказати та про кондиціонування.
  3. Збільшення алергенів та вологи у квартирі (чи окремих приміщеннях оселі). Згодом це призведе до розвитку плісняви та інших зумовлених надмірною вологістю проблем.