понеділок , 29.04.2024

Неспецифічний виразковий коліт: що це таке і як з ним боротися

Виразковий коліт має дуже неспецифічні симптоми, тому це захворювання важко діагностувати.

біль у животі

Які симптоми має неспецифічний виразковий коліт (НВК) які причини НВК та як лікується це захворювання? Детальніше про це читайте далі у нашому матеріалі.

Що таке виразковий коліт?

Виразковий коліт – це захворювання, при якому діарея може тривати багато днів, спричиняти значне зневоднення та крововтрату, що позбавляє людину нормального життя. Суть захворювання полягає в хронічному запаленні слизової оболонки товстого кишечника. Запальний процес починається в прямій кишці, поширюється на сигмовидну кишку, а з часом може охопити весь кишечник. Найчастіше симптоми захворювання вперше проявляються до сорока років.

Причини виразкового коліту

Розвитку хвороби сприяють генетична схильність (вона часто передається в сім’ї), кишкові інфекції та аномальний склад кишкової флори.

Однак найбільше значення надається порушенням імунної системи. З невідомих причин він реагує на нейтральні для здорового організму фактори (наприклад, непатогенні бактерії, харчові продукти). Така надмірна імунна відповідь запускає неконтрольований запальний процес, що призводить до пошкодження слизової оболонки товстого кишечника, утворення кровоточивих ерозій і виразок, затвердіння стінок.

Перебіг і симптоми

Виразковий коліт найчастіше має легкий перебіг, з тривалими періодами ремісії. Трапляється, що симптоми повертаються лише один-два рази на рік, а то й раз на кілька років. Але буває, що рецидиви часті, а загострення настільки сильні, що потрібна госпіталізація.

Домінуючими симптомами є діарея з кров’ю та слизом і відчуття невідкладності. Вони викликають особливе занепокоєння, оскільки пацієнти можуть мати більше 20 випорожнень на день. Цей симптом супроводжують біль у животі та втрата апетиту.

Порушення харчування виникає епізодично, оскільки більшість поживних речовин всмоктується в тонкій кишці, яка не уражена хворобою.Наслідки виразкового коліту:
1. втрата ваги;
2. слабкість;
3. анемія через дефіцит заліза і крововтрати;
4. біль і набряк суглобів;
5. камені в нирках;
6. остеопороз.

Серйозним ускладненням захворювання є розтягнення товстої кишки, що супроводжується лихоманкою, порушенням свідомості, зниженням артеріального тиску. Існує ризик перфорації кишечника, а віддалені наслідки можуть включати рак товстої кишки.

Діагностика виразкового коліту

Клінічні симптоми неспецифічні, тому проводяться лабораторні дослідження калу (на наявність прихованої крові, бактерій і паразитів) і крові. Ультразвукове та рентгенологічне дослідження також можуть бути корисними, але найбільше діагностичне значення має колоноскопія з біопсією.

Лікування виразкового коліту

Метою лікування неспецифічного виразкового коліту є досягнення ремісії, її збереження якомога довше і попередження наслідків захворювання. Терапія доповнюється прийомом вітамінів і мінералів, омега-3 кислот, а також пробіотиків і пребіотиків, які нормалізують бактеріальну флору кишечника.

Для тих пацієнтів, у яких стандартна терапія не дає результатів, біологічне лікування часто є останнім заходом. Як показали дослідження, таке лікування викликає швидке зняття симптомів і загоєння слизової оболонки товстого кишечника. Це може захистити пацієнта від операції, яка передбачає видалення частини або всього товстого кишечника.