понеділок , 29.04.2024

За п’янку і за хабар: у Снятині водій “Жигулів” отримав два штрафи по 17000 гривень

Снятинський районний суд призначив покарання для водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду і після цього намагався поліцейським дати хабаря.

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 14 січня 2023 року у селі Залуччя-Горішнє Снятинської міської територіальної громади. Ввечері, близько 20:00, водій автомобіля “ВАЗ 2102” (“Жигулі”) не обрав безпечної швидкості руху, не оцінив дорожню обстановку та вчинив наїзд на бетонну огорожу поблизу церкви.

У результаті ДТП автомобіль отримав механічні ушкодження, а водій – незначні тілесні.

Керманич також мав явні ознаки алкогольні сп’яніння. Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці аварії та у медичному закладі водій відмовився в установленому законом порядку.

На порушника склали два адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

Аби вирішити питання з адмінпротоколами водій запропонував поліцейським 100 євро хабара, за що отримав іще кримінальне провадження за ч. 1 ст. 369 КК України (спроба підкупу посадової особи).

У суді обидва протоколи об’єднали в одну справу, а кримінальну справу розглянули окремо.

У судовому засіданні водій ВАЗу визнав свою провину з приводу вчинених адмінпорушень, пояснив, що справді вживав алкогольні напої, будучи в гостях, та після цього керував автомобілем.

Відтак, дослідивши матеріали, Снятинський районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 2102” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У кримінальній справі суд також постановив водія автомобіля “ВАЗ 2102” визнати винним у вчиненні порушення ч. 1 ст. 369 КК України та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень.

Таким чином нетвереза поїздка з гостини обернулася для водія “Жигулів” двома штрафами на загальну суму 34000 гривень.

Нагадаємо, у Франківську нетверезий водій ВАЗу збив шлагбаум і отримав 17000 грн штрафу.