четвер , 09.05.2024

Як вибрати стабілізатор напруги для квартири: корисні поради

Перепади напруги – поширена проблема в заміських і приватних будинках. Проте іноді такі труднощі зачіпають мешканців багатоповерхівок.

стабілізатор напруги

Різкі перепади напруги можуть стати причиною виходу з ладу дорогої побутової техніки та електроніки. Як захистити свої речі та забезпечити комфорт? Допоможуть стабілізатори напруги.

Як вибрати стабілізатор напруги для квартири

Щоб правильно вибрати стабілізатор напруги для квартири, необхідно врахувати кілька важливих критеріїв. Це: потужність пристрою, тип техніки за принципом дії, кількість фаз, тип установки.

Коли потрібен стабілізатор напруги в квартирі?

Серед важливих причин, що вказують на необхідність придбання стабілізатора напруги для квартири:
1. некоректна робота приладів (мікрохвильовка не розігріває їжу, лампочки тьмяно світяться тощо);
2. постійно висока або низька напруга в мережі;
3. плавна напруга в мережі з коливаннями вдень або ввечері;
4. раптові перепади напруги та миготливе світло;
5. поєднання кількох згаданих проблем.

Щоб забезпечити хорошу та стабільну якість напруги, можна виміряти її самостійно або звернутися за допомогою до професійного електрика.

Які пристрої потребують захисту від перенапруги?

Від стрибків напруги можна захистити як весь будинок, так і окремі пристрої. Як якість електроенергії впливає на різні типи пристроїв і які з них найбільше потребують захисту?

Холодильники. Сучасні моделі холодильників без проблем працюють при перепадах напруги до 10%. Деякі прилади оснащені спеціальними системами безпеки, які відключають пристрій при різких стрибках напруги або переводять холодильник в безпечний режим. Якщо це старий холодильник, то прилад набагато більш чутливий до перепадів напруги в мережі: без стабілізатора скорочується термін служби компресора і ламається двигун.

Телевізор. У вас відносно новий телевізор з імпульсним блоком живлення? Тоді хвилюватися немає причин. В інших випадках скачки напруги загрожують пошкодженням обладнання.

ПК і ноутбуки
. Пошкодження такого типу пристроїв може бути викликано тільки перенапругою, ризик його виникнення найбільший у випадку з джерелами живлення.

Аудіотехніка. Засіб захисту від перенапруг добре справляється із захистом від мінімальних стрибків напруги. Якщо стрибки сильні, знадобиться стабілізатор.

Кліматичні пристрої. Все залежить від характеристик напруги живлення. Однак в цілому нестабільна напруга скорочує термін служби кліматичного обладнання.

Пральні машини. Автоматичні пральні машини оснащені електродвигуном і вбудованими водонагрівачами, які чутливі до перепадів напруги. Тому ця техніка знаходиться в зоні підвищеного ризику і потребує захисту стабілізатором.

Посудомийні машини. Ця техніка чутлива навіть до невеликих змін напруги, тому установка стабілізатора вкрай бажана. мікрохвильові печі. Якщо напруга низька, прилади просто не зможуть розігріти або приготувати їжу. При надто високій напрузі в першу чергу пошкоджуються блок живлення та панель керування.

Електричні обігрівачі
. Як і мікрохвильові печі, електронагрівачі не справляться зі своєю роботою, якщо напруга надто низька. Але при високій напрузі – може вийти з ладу і навіть створити пожежну ситуацію.

Як визначити потужність стабілізатора напруги для побутової техніки в квартирі?

Як вибрати стабілізатор напруги для електричної квартири? Перш за все, потрібно визначити дві величини – сумарну потужність всіх приладів в будинку і мінімальний рівень напруги в мережі. Знаючи ці дані, ви легко підберете стабілізатор необхідної вантажопідйомності. При розрахунку пам’ятайте, що багато пристроїв при запуску споживають в 3-6 разів більше енергії, ніж зазначено в технічній документації.

Якщо ви виберете стабілізатор інверторного типу, він повинен мати хороший запас потужності (не менше 30%). Оскільки технологія подвійного перетворення не дуже сумісна з критичними перевантаженнями. Однак невеликий запас потужності стане в нагоді для безперебійної роботи будь-якого типу стабілізатора.

Як вибрати стабілізатор для будинку в цілому, не розраховуючи потужність окремих приладів? Зверніться до номіналу вхідного вимикача, встановленого у вашому домі чи квартирі. Наприклад, для 32-амперного автомата достатньо стабілізатора на 8000 В-А, а для 40-амперного – на 10 000 В-А.

Кількість фаз в стабілізаторах

Регулятор струму підбирається в залежності від типу мережі. Розрізняють однофазні (220 В) і трифазні (380 В) мережі. Тому розрізняють однофазні і трифазні пристрої стабілізації напруги.Варто відзначити, що для трифазних мереж багато фахівців рекомендують встановлювати три однофазних стабілізатора. І ось чому. Якщо раптово пропаде напруга в одній з фаз трифазного приладу, весь будинок або квартира залишиться без стабільної напруги. У випадку з трьома однофазними приладами такий сценарій неможливий. Крім того, через різне навантаження на кожну фазу трифазні стабілізатори можуть не працювати належним чином.

Підсумок

Встановити стабілізатор напруги в своїй квартирі – значить подбати про злагоджену роботу всіх приладів в будинку. Якщо ви обираєте стабілізатор для захисту певного пристрою, дізнайтеся, яку потужність він споживає. У зв’язку з підвищеним споживанням електроенергії при запуску пристроїв рекомендується дотримуватися правила 20-30% запасу потужності. Перш за все, захисту вимагають холодильники, радіатори, пральні та посудомийні машини.

Щоб не помилитися при виборі стабілізатора для всього будинку, просто ознайомтеся з характеристиками вхідного вимикача. Вибір типу стабілізатора залежить від потреб конкретного користувача та його бюджету. У більшості випадків рекомендується купувати електронні або інверторні пристрої, так як вони плавно вирівнюють напругу і мають тривалий термін служби.

Якщо в пріоритеті тихі стабілізатори, то найкраще підійдуть електронні моделі. Якщо напруга низька, шукайте моделі з діапазоном стабілізації вниз. Якщо якість електромережі критично низька, слід вибирати інверторні стабілізатори. Їх швидкість і точність недосяжні для інших типів стабілізаторів.