неділя , 05.05.2024

У Калуші не змогли покарати водія, у якого після ДТП було понад два проміле алкоголю

Калуський міськрайонний суд розглянув справу щодо водія, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду і після цього перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 1 лютого 2023 року у місті Калуші. Ввечері, близько 17:00, на вулиці Богдана Хмельницького водій автомобіля “Фольксваген Пассат” не обрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції та допустив наїзд на опору, а після цього допустив зіткнення з автомобілем “ВАЗ 2105”.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження з матеріальними збитками.

Водій “Фольксвагена” перебував у стані алкогольного сп’яніння. Огляд проводився на місці автопригоди. Драгер показав результат 2,59 проміле, що майже в 13 разів вище допустимої норми.

На порушника склали два адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У суді обидва протоколи об’єднали в одну справу. За скоєне порушникові загрожував штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Однак, у судовому засіданні водій “Фольксвагена” визнав свою провину тільки у вчиненні ДТП. У вчиненні порушення ч. 1 ст. 130 КУпАП провини не визнав, запевнив, що за кермом був тверезий. Пояснив, що після вчинення ДТП був у шоковому стані, пішов до найближчої автозаправки, де придбав пляшку горілки і одразу ж її там і розпив.

За вживання алкоголю після ДТП передбачена відповідальність за ч. 4 ст. 130 КУпАП – 34000 грн штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки. Але поліцейські склали протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Інспектор поліції у судовому засіданні пояснила, що водій “Фольксвагена” після вчинення ДТП і справді був нетверезий. Проте вона зазначила, що не пам’ятає чи говорив керманич про вживання алкоголю після аварії.

Відтак, у підсумку Калуський районний суд постановив водія автомобіля “Фольксваген Пассат” визнати винним у вчиненні порушення ст. 124 КУпАП та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 850 гривень.

А провадження у справі за ч. 1 ст. 130 КУпАП суд постановив закрити у зв’язку з відсутністю складу порушення.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, 14 листопада, в аварії поблизу Калуша загинув 44-річний чоловік.