вівторок , 30.04.2024

На Косівщині безпідставно зупинили водія, у якого було понад два проміле алкоголю

Косівський районний суд розглянув справу щодо водія, на якого склали адміністративний протокол за нетверезу їзду.

Як зазначається у матеріалах справи, порушення було зафіксовано 2 квітня 2023 року у селі Черганівка Косівського району. Близько третьої години ночі працівники поліції зупинили водія автомобіля “Опель Астра”.

Під час спілкування та перевірки документів правоохоронці помітили у керманича явні ознаки алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки транспортного засобу. Результат позитивний – 2,18 проміле, що в 11 разів вище допустимої норми.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік. Втім, у даному випадку, притягнути водія до відповідальності не вдалося.

У судове засідання водій “Опеля” не з’явився, причини неявки не повідомив, тому справу розглянули без його присутності.

При дослідженні матеріалів справи, суд звернув увагу на те, що незрозуміла причина зупинки транспортного засобу.

На відеозаписі з нагрудних камер поліцейських, зафіксовано процедуру проведення огляду на стан сп’яніння. Однак, на запитання поліцейських водій відповідає тільки киванням голови або похитуванням плечей, відтак з цих жестів важко зрозуміти чи водій погодився із результатом огляду і чи виявив бажання пройти повторний огляд у медичному закладі.

Також на відеозаписі не вказана дата і час проведення зйомки, тобто незрозуміло коли він проводився.

Відтак, в силу принципу презумпції невинуватості, що підлягає застосуванню у справах про адміністративні правопорушення, всі сумніви щодо події порушення та винності особи, що притягується до відповідальності, тлумачаться на її користь.

Недоведені подія та вина особи, прирівнюється до доведеної невинуватості цієї особи.

За вказаних вище обставин, факт вчинення водієм автомобіля “Опель Астра” адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, є недоведеним і у підсумку Косівський районний суд постановив закрити провадження у справі у зв’язку з відсутністю складу порушення.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, ДАСУ проводить перевірку Поляницької сільради, яка будує біатлонний комплекс у Буковелі.