вівторок , 07.05.2024

Мистецтво під час війни: як зараз виживають харківські театри

В умовах війни харківські театри не мають можливості повноцінно працювати. Підготувати новий репертуар можна, але відсутні безпечні приміщення для виступів. А що варта робота без глядача?

Втім, незважаючи на усі труднощі, театрали все ж таки знаходять можливості для продовження своєї діяльності. Як це їм вдається? Про це у рубриці новини Харкова пише газета Слобідський край.

Театр під час війни

Харків знаходиться в безпосередній близькості від лінії фронту, місто регулярно зазнає обстрілів з боку ворога. Звичайно, що це максимально ускладнює роботу місцевих театрів. Наразі через безпекові обмеження вони не можуть приймати глядачів.

У Харківському державному академічному українському драматичному театрі ім. Т. Шевченка здійснюють внутрішню репетиційну роботу. Це дозволено. Але виступи на театральній сцені з міркувань безпеки поки заборонені. Тому артисти грають вистави на майданчиках, які хоч і не пристосовані для театральної діяльності, але зате є безпечними. Переважно це невеликі підвальні приміщення.

Схожа ситуація і у Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. Лисенка. Тут під концертний зал облаштовують підвальне приміщення, яке водночас використовується і в якості бомбосховища. Підвальний майданчик для виступів вийшов стильним і гарною акустикою, тож театрали сподіваються, що у найближчому часі вони тут зможуть приймати глядачів.

Грантова підтримка – шанс для театрів

Пошук безпечних майданчиків для виступів – це далеко не єдина проблема, з якою стикаються харківські театрали. Аби втілювати в життя якісь значимі проекти, доводиться шукати і позабюджетні кошти для фінансування. Одним із таких напрямків є участь у міжнародних грантових конкурсах.

Наприклад, нещодавно драмтеатр імені Шевченка переміг у грантовій програмі від міністерства закордонних справ Німеччини. Заклад отримав 25000 євро і завдяки цьому отримав можливість розпочати підготовку до створення нового проекту “Шевченко 2.0”.

“Шевченко 2.0” – коли буде прем’єра

“Шевченко 2.0” – це музична експериментальна вистава за сценарієм відомого харківського драматурга та лібретиста Дмитра Тернового. В основу п’єси будуть покладені вірші Тараса Шевченка у сучасному аранжуванні.

Зараз відбувається підготовчий етап створення цього театрального проекту – виготовлення декорацій, костюмів, написання музичного супроводу для п’єси та ін.

Що цікаво, вистава готується під велику сцену театру і якщо говорити про часові рамки, то цей грандіозний мистецький проект представити глядачам будуть готові у першій половині літа 2024 року.

Харківські театрали дуже сподіваються, що на той момент уже буде дозвіл та можливість, аби зіграти прем’єру у своєму рідному приміщенні.

Ще один напрямок, над яким працюють митці у Харкові, – презентація своїх творів через онлайн-трансляцію. Це дасть можливість зберегти творчі колективи, репертуар і навіть отримувати бодай невеликі, але гроші через купівлю електронних квитків на онлайн-вистави. Водночас завдяки цьому і буде можливість для глядачів з усіх куточків світу насолоджуватися майстерністю акторів з Харкова.

Більше про життя людей та умови їх роботи у великому прифронтовому мегаполісі читайте в онлайн-версії газети “Слобідський край”. У найстарішому виданні краю ви також завжди можете почерпнути найсвіжіші новини Куп’янська, Ізюму, Чугуєва, Богодухіва та інших районів Харківщини.