понеділок , 06.05.2024

Екстракорпоральне запліднення: як це відбувається і куди слід звернутися

Одним із базових методів лікування безпліддя є процедура in vitro, яка відома ще також під назвою екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ).

Куди слід звернутися за допомогою сімейним парам та як здійснюється ЕКЗ – про це детальніше читайте у нашому матеріалі.

Медичний центр “Надія”: комплексний підхід і ефективний результат

Клініка репродуктивної медицини “Надія” спеціалізується на комплексному лікуванні безпліддя. Заклад, маючи в своєму розпорядженні найкращих фахівців та сучасне науково-технічне обладнання,  надає пацієнтам широкий спектр послуг, починаючи від повної діагностики, базових методів лікування, закінчуючи програмами in vitro та додатковими процедурами для підвищення ефективності запліднення.

Звернувшись у клініку “Надія”, Ви отримаєте ефективний результат. Саме тут вам допоможуть відчути радість материнства.

Процедура in vitro крок за кроком

Процедура екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), по-іншому in vitro, є одним із допоміжних репродуктивних методів, який дозволяє безплідним парам завагітніти. Екстракорпоральне запліднення передбачає поєднання яйцеклітини зі сперматозоїдом в лабораторних умовах, тобто поза жіночою репродуктивною системою.

Перш ніж це станеться, жінку зазвичай піддають гормональній стимуляції, що дозволяє їй отримати більшу кількість ооцитів. Потім отримані яйцеклітини переносять в ембріологічну лабораторію, де відбувається запліднення. Протягом кількох днів ретельно спостерігають за ембріонами, що розвиваються, і перенесення відбувається на 2-й, 3-й або 5-й день.

Кваліфікація за програмою in vitro

Найважливішим кроком для пари, яка намагається завагітніти, є консультація фахівця з безпліддя. Під час візиту лікар:
1. проводить ретельну медичну бесіду,
2. аналізує результати попередніх досліджень,
3. рекомендує провести необхідну діагностику.

На цій основі він може кваліфікувати пацієнтів для процедури in vitro. Цей процес складається з кількох етапів.

Гормональна стимуляція перед ЕКЗ

Спочатку гінеколог призначає пацієнтці гормональну стимуляцію, яка дозволяє отримати більшу кількість яйцеклітин (так званих ооцитів), що підвищує шанс отримання нормального ембріона і бажаної вагітності. Жінка приймає ліки з другого-третього дня менструального циклу.

Протягом цього процесу пацієнтка повинна кілька разів прийти в клініку для моніторингу стимуляції. Під час цих візитів лікар перевіряє ріст фолікулів. Коли вони досягають потрібного розміру, жінка припиняє прийом ліків. Перед екстракорпоральним заплідненням пацієнти також повинні пройти необхідні аналізи, щоб можна було провести екстракорпоральне запліднення.

Забір яйцеклітини

Наступним етапом процедури in vitro є забір яйцеклітин, тобто пункція яєчників – процедура, яка триває всього кілька хвилин і проводиться під короткочасним загальним наркозом. У той же день, якщо пара використовує сперму партнера, чоловіка просять здати сперму. Після пункції проводиться візит, під час якого лікар повідомляє про кількість зібраних ооцитів.

Ембріологічні процедури

Потім проводиться процедура in vitro, ембріолог запліднює яйцеклітини відповідно підготовленими сперматозоїдами в лабораторних умовах.На другий, третій або п’ятий день розвитку ембріона пересаджують один або два ембріона – їх кількість залежить від рішення лікаря, виходячи з медичної ситуації пари.

Під час перенесення лікар за допомогою спеціального катетера вводить ембріон в порожнину матки. Жінка отримує подальші рекомендації щодо прийому препаратів для підтримки вагітності. Приблизно через два тижні після пункції пацієнтка повинна здати аналіз крові, щоб перевірити, чи настала вагітність.

Рекомендації перед ЕКЗ

Перед тим, як проводити лікування in vitro, варто підготувати до нього свій організм. Замислюючись про вагітність, варто подумати про здоровий спосіб життя, правильне харчування, фізичну активність, а також про психічний стан, тому потрібно висипатися і уникати зайвих стресів.

Рекомендації перед in vitro не є особливо складними, ви обов’язково повинні дотримуватися вказівок лікаря, приймати відповідні дози ліків у призначений час, відвідувати планові прийоми та проводити призначені аналізи. При появі будь-яких тривожних симптомів слід звернутися до лікаря.

Тривалість процедури invitro значною мірою залежить від тривалості гормональної стимуляції та протоколу, який буде використовуватися. При короткому протоколі вся процедура ЕКЗ проводиться протягом одного менструального циклу.