середа , 08.05.2024

Де найчастіше використовується арматура

При будівництві будь-якого будинку, або споруди використовують сталеву арматуру, вона потрібна для того, щоб облаштувати міцний фундамент.

Це можуть бути готові залізобетонні блоки або власноруч зроблений каркас чи сітка залиті бетонною сумішшю. Від міцності та якості отриманої основи безпосередньо залежить термін служби будови, а також її основні експлуатаційні характеристики.

Арматурна сітка – різновиди та відмінності

При заливанні стяжки, велике значення має розподіл арматурних прутків у розчині та їх фіксація. Для цього використовується арматурна сітка, що забезпечує фундаменту необхідну міцність. Для виготовлення сітки зазвичай використовується арматура 10 розміру, або товстіша, для того, щоб бетон витримував великі навантаження.

Цей конструкційний матеріал сьогодні представлений безліччю різновидів. Виходячи з товщини стрижнів, що застосовуються для виготовлення арматурної сітки, вона ділиться на два види:

  • Легка. Для виготовлення легкої сітки часто застосовують катанку (А 300) діаметром від 2 мм до 14 мм. Вона постачається в рулонах.
  • Важка. для виробництва важкої сітки використовують арматуру А400, така конструкція має більш високу міцність і жорсткість, ніж її рулонний аналог. Стрижні важче згинаються та ріжуться.

Залежно від класу точності також розрізняють два види арматурної сітки:

  • звичайної точності;
  • підвищеної точності.

Конструкції другого типу відрізняються точнішим зварюванням. Про це свідчить наявність у маркуванні арматури літери «П».

Арматурна сітка відрізняється між собою також формою комірок. Вони можуть бути як квадратними, так й прямокутними. При першому варіанті між стрижнями завжди дотримується однакова відстань, чого не можна сказати про другий, де є велика різниця між поперечними та поздовжніми проміжками. Необхідність використання того чи іншого виду сітки визначається залежно від конкретного проєкту.

Особливості застосування арматурних прутків

Використання арматурної сітки дозволяє суттєво підвищити міцність фундаменту, а також покращити ефективність виконання будівельних робіт. Арматурна сітка, зазвичай виготовляється з чорного металу, але й може покриватися цинком, або бути композитною. Для кожного виду робіт сітка повинна відповідати певним вимогам. Наприклад, сітка для стяжки підлоги повинна мати якомога менше вічко та товстіший дріт, тоді як сітка для кладки, або для тинькувальних робіт може мати меншу товщину дроту, близько 2-3 мм. Застосування арматурної сітки в будівництві незамінне, а вимоги до якості її виготовлення різноманітні, тому асортимент арматури дуже широкий. Дізнатися більше про різновиди арматури можна за посиланням.

Результатом використання арматури у бетонних роботах, є те, що основа може спокійно витримувати значні навантаження. Зрозуміло, все це досягається лише при використанні високоякісного металопрокату та необхідної фракції бетону.