середа , 08.05.2024

Як самостійно знайти потрібні автозапчастини?

Ремонт автомобіля майже завжди передбачає зменшення гаманця власника. Особливо при обслуговуванні елементів, які важкодоступні для механіка або ремонт яких особливо складний.

У цьому випадку кожна економія має значення і є можливість самостійно придбати автозапчастини.

Не всі певно знають, але запчастини, придбані «у слюсаря», можуть коштувати набагато дорожче, ніж придбані самостійно в автомагазині або інтернет-магазині.

Чому варто замовляти автозапчастини самостійно?

Коли ми йдемо до механіка, він зазвичай діагностує несправність автомобіля та повідомляє, які компоненти потрібно замінити. Якщо ми погоджуємося їх замінити, він замовляє відповідні запчастини і ремонтує автомобіль. Теоретично весь процес виглядає правильним, але зауважте, що ми не можемо контролювати його.

Зазвичай механік не повідомляє нам, яку марку автозапчастин було замовлено та встановлено. Це також не дозволяє нам вибрати виробника запчастин, тому ми не маємо впливу на якість комплектуючих, встановлених у нашому автомобілі. Крім того, механіки дуже часто накладають додаткову націнку на комплектуючі, які вони замовляють.

В результаті ми часто переплачуємо за автозапчастини і не контролюємо їх якість. Саме тому все більше водіїв вирішують купувати автозапчастини самостійно. Автокомплектуючі, придбані самостійно в інтернет-магазині або стаціонарному автомагазині, як правило, набагато дешевші тих, що купуються у слюсаря. Це чиста економія, а також підбір і контроль якості запчастин, які ми встановлюємо в наш автомобіль.

Що потрібно аби знайти відповідні автомобільні запчастини?

Щоб знайти правильні запчастини для автомобіля, спочатку потрібні його основні дані. Це включає таку інформацію про автомобіль, як:
1. Марка;
2. Модель;
3. Рік виробництва;
4. Об’єм двигуна;
5. Потужність (к.с./кВт);
6. Тип палива.

Все вищезазначене можна знайти в техпаспорті автомобіля та його сервісній книжці. У більшості випадків цих даних достатньо, щоб знайти найпопулярніші зношувані деталі. Але, на жаль, бувають випадки, коли на одну модель автомобіля протягом кількох років її виробництва одночасно встановлювалися різні компоненти. Тому може виявитися, що для пошуку потрібної запчастини нам знадобляться додаткові дані, а точніше:
1. Номер двигуна
2. Код двигуна, присвоєний виробникомІнформація про місце виробництва транспортного засобу
3. Спеціальне маркування деталей (наприклад, номер PR у автомобілях групи VAG).

Може статися, що навіть маючи всі ці дані, неможливо чітко підібрати запчастини до конкретної моделі автомобіля. Тут стане в нагоді VIN код автомобіля. VIN код – це спеціальний ідентифікаційний номер для кожного транспортного засобу, який використовується в автомобілях по всьому світу. Він складається з 17 символів, які є цифрами та літерами.

Цей номер записується в основному в свідоцтві про реєстрацію, а також вибитий у кількох точках на кузові автомобіля. Це дозволяє, серед іншого, зчитувати основні дані транспортного засобу та, як наслідок, вибрати відповідні компоненти для заміни.

На жаль, щоб використовувати його для пошуку автомобільних запчастин, потрібен спеціальний каталог, якого немає у відкритому доступі. Доступ до нього мають професійні оптові торговці та деякі автомобільні магазини. З їх допомогою можна успішно підібрати потрібні запчастини для  автомобіля по VIN-номеру.

Де шукати автозапчастини?

Для придбання запчастин найкраще звернутися в професійний автомагазин – стаціонарний або онлайн. Співробітники магазину допоможуть підібрати потрібну деталь, підкажуть різні бренди комплектуючих з різною ціною та замовлять необхідний елемент у оптовика.