четвер , 09.05.2024

Каміння для ландшафтного дизайну: як воно використовується та яке обрати

Сьогодні одним із найперспективніших матеріалів для створення максимально унікального оформлення присадибної ділянки є натуральне та декоративне каміння для ландшафтного дизайну.

Як правило, коштує воно недешево, проте результат безумовно вартий усіх витрат, адже отримана картина має гармонійний і привабливий вигляд, дає змогу відпочити очам і душі, чого часто дуже не вистачає в сучасному темпі життя.

Джерело ілюстрації: https://begma.garden

Функціональність каменю

В облаштуванні ландшафту камінь виконує такі функції:

  • природні “меблі” – великі валуни можна використовувати для створення садового столика і стільців;
  • заповнення пустот без використання зелених насаджень;
  • зонування ділянок – наприклад, відділення робочої зони від зони відпочинку;
  • приховування дефектів ландшафту або ж просто небажаних об’єктів на ділянці.

Як видно, камінь – це вигідне придбання, яке можна використати в схемі дизайну як душа забажає.

Як камінь використовується в різній стилістиці ландшафтного дизайну?

Ландшафтний дизайн з натурального та штучного каміння часто можна побачити на присадибних ділянках, у міських паркових зонах тощо. З їхньою допомогою можна оформляти клумби, імітувати гірки, створювати штучні струмки, садові доріжки. Однак, каміння повинне відповідати загальному стилю оформлення.

Скандинавський

Каміння можна розташовувати хаотично, для додання природності, створювати доріжки, сходинки, скелясті схили. Можна взяти валуни і річкову гальку. Їх розташовують поруч із ґрунтопокривною рослинністю або хвойними деревами. Головне в оформленні – якомога більше єдності з природою.

Середземноморський

Цей стиль ідеально підійде для горбистої нерівної ділянки. Каміння в середземноморському саду можна використовувати як облицювання для відкритих терас або опорних стін, для мощення майданчиків поруч із фонтанами або водоймами. Для цих завдань добре підійде піщаник або морська галька.

Японський

Японські сади каменів відомі в усьому світі – про них чули навіть багато хто з тих, хто ніколи не цікавився ландшафтним дизайном. Цей стиль ідеальний для тих, хто шукає спокій та умиротворення, й хто хоче створити свій власний куточок релаксу, далекий від мирської метушні. Камінь для ландшафтного дизайну є головною родзинкою саду в японському стилі, навіть попри наявність рослинності. Він розташовується відповідно до певних правил, але без дотримання суворої симетрії. Для облаштування добре підійдуть андезит, базальт і туф, які доповнюються піском, щебенем або галькою. Такий дизайн стане відрадою і для любителів символізму, адже кожен елемент оформлення має своє значення.

Альпійський

Ключова деталь ділянки в такому стилі – це альпійська гірка, зроблена з каміння і доповнена мохом і гірськими квітами. Для створення такої декорації підійде каміння різних форм, розмірів і порід. Великі – мають складати основу конструкції, а дрібні – закривати порожнечі. Оточити готову гірку можна дрібним щебенем, галькою або рослинами на кшталт армерії та ломикаменю.

Також успішним варіантом буде викласти доріжку з каменю, створити декоративний водоспад або особливу квіткову клумбу. Для цих конструкцій також підійде абсолютно будь-який варіант натурального каменю.

Продумуючи ідеї для ландшафтного дизайну з камінням, не обов’язково суворо дотримуватися абсолютно всіх канонів, притаманних конкретному напрямку. Найголовніше – визначитися з ключовими елементами, а далі можна дати волю фантазії та почати імпровізувати. Наприклад, можна влаштувати відкритий майданчик з білої гальки, звивисті стежки з мармурової крихти й так далі. Межі можуть бути встановлені тільки уявою.