четвер , 02.05.2024

Історичні реконструкції на Пнівському замку: коли оживають епохи

24 вересня Пнівський замок перетворився на «машину часу», і всі охочі змогли перенестись в часи славетного минулого замку, епоху його величі.

Захід організований в рамках проекту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму».

Партнерами події виступили Пасічнянська сільська рада, Надвірнянська районна рада, Клуб замку «Краснодвір» міста Надвірна та майстри вищого професійного училища №21, м.Івано-Франківськ, художник Дмитро Угринюк і фотограф Ірина Кузишин.

Запалювали подію місцеві історичні реконструктори, майстри середньовічних страв, гончарі, солевари, мельники та аматорські театральні колективи.

Подія розпочалась з урочистої церемонії відкриття, під час якої з вітальними словами виступили: Ірина Новосільська – директор проекту «Об’єднані спадщиною: збереження історичної спадщини фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму»; сільський голова Пасічнянської ТГ Андрій Гунда; голова Надвірнянської районної ради Олександр Кеніз; міський голова м. Надвірна Зіновій Андрійович та виконавчий директор регіонального відділення асоціації міст Івано-Франківської області Юрій Стефанчук. Ведучою заходу стала Ірина Малиновська, представниця Туристичної асоціації Івано-Франківщини.

Далі учасники заходу поринули в атмосферу вистави-казки від Народного аматорського фольклорного колективу «Відлуння Карпат» та зразкового аматорського дитячого драматичного колективу «Зернятко» під керівництвом директора Пнівського сільського будинку культури Пуканюк Галини.

Зарядившись позитивними враженнями після вистави, для молодших учасників події був організований квест «Впошуках скарбів Куропатви». Команди під керівництвом Володимира Гринішака виконували різноманітні завдання, що поділялись на певні етапи та включали пошук схованих монет у вежах замку, пошук підказок у В’їздовій вежі; складання середньовічного моста за стилем Леонардо да Вінчі за схемою, тестування на знання історії села Пнів та Пнівського замку, вправність у помелу борошна на середньовічних жорнах та багато інших цікавих завдань. Всі учасники квесту отримали подарунки на згадку від проекту «Об’єднані спадщиною».

На території замку протягом дня функціонували різні локації. Тут можна було побачити чоловіків у лицарських обладунках і жінок у сукнях середньовічного крою. На вході до замку розміщувався Інформаційний намет, де відвідувачів зустрічали волонтери заходу, надавали вичерпні консультації та інформували про всі локації, програму і атракції.

Пнівський замок ожив під подихом історії і завзяття справжніх середньовічних баталій. Його стіни знову чули посвист пущених з лука стріл, дзвін схрещених у поєдинку мечів і переможні вигуки найхоробріших воїнів. Середньовічне містечко вміщувало Намет лицарства та Намет лучників, де всі охочі до видовищ, могли стати учасниками та зануритись в показові лицарські бої у середньовічних обладунках, приміряти їх на себе, відчути зовсім нелегку вагу, викинути адреналін і повправлятись у двобоях за цікаві призи.

А менші учасники мали нагоду уявити себе лицарями і освоїти деякі прийоми бою, правда, використовуючи м’яку тренувальну зброю. Реконстуктори вміло володіли не лише зброєю, але й словом. Лекція про історію зброї середньовіччя, з демонстрацією зразків холодної зброї, привернула увагу та затримала глядачів, перетворивши їх на уважних слухачів. Ще одним захоплюючим дійством став турнір лучників, де охочі змагались в мистецтві «тихого снайперства» за призи від організаторів заходу.

В Наметі гончарів, всі бажаючі могли взяти участь у майстер-класах з гончарства та кераміки, виготовити собі сувенір на згадку. Намет солеварів, гостинно зустрічав салом на сировиці, сувенірами зі справжньої Молодківської солі. Тут також відбувався майстер-клас з виварювання та висушування солі на вогні.

Неподалік Намет ковалів зустрів дужим передзвоном ковальських молотів, і кожен поринав у магію вогню і металу, можна було повчитися ковальських умінь і спробувати самостійно приборкати розжарений метал.

Середньовічна кухня на вогнищі, заманювала відвідувачів ароматами середньовічних страв. Це чудова можливість відкрити для себе історію через смакові рецептори. Всі бажаючі мали змогу скуштувати смачнезні талярки за старовинним рецептом та почастуватись крупником. Відразу біля середньовічної кухні гостей події чекав захоплюючий майстер-клас з помелу пшениці на середньовічних жорнах.

Гостинне подвір’я Пасічнянської ТГ, привабило гостей можливістю скуштувати автентичні страви громади, такі як вареники, пампухи, мариновані, тушені та смажені в клярі грибочки, інші смаколики, популярні серед ґаздинь навколишніх сіл.

Усі зібрані кошти під час заходу, включаючи благодійну лотерею та ярмарок, були передані волонтерці Букатюк Наталії для придбання автомобіля для захисників 10-ї окремої гірсько- штурмової бригади «Едельвейс». Вдалося зібрати понад 26 тисяч гривень.

За результатами благодійної лотереї 5 учасників події отримали подарунки: промо-продукцію проекту, картину «Замок Краснодвір» та картину «Пнівський замок», яку художник Дмитро Угринюк написав безпосередньо під час Реконструкцій.

Крім того, під час заходу проходила виставка військових трофеїв, благодійний ярмарок функціонувала фотозона з амуніцією та зброєю від волонтерського штабу 4.5.0 (м. Надвірна), що протягом заходу зібрали більше 21 тис. грн. на потреби 102 бригади ТРО.

Історичні реконструкції на Пнівському замку були сповнені неймовірними моментами та справили незабутні враження на гостей заходу.

Читайте також:
Туристичні локації Болехівщини тепер доступні онлайн