вівторок , 07.05.2024

Домашня аптечка – що в ній повинно бути?

Домашня аптечка повинна містити всі необхідні приналежності, які стануть у пригоді у разі раптової хвороби або нещасного випадку.

Надання першої медичної допомоги вкрай важливо, адже часто це може врятувати здоров’я чи навіть життя. Кожен може зібрати аптечку сам, тому що ліки, які необхідні для неї, доступні без рецепту. Зокрема, на сервісі ліки юа можна обрати медикаменти за найнижчими цінами та забронювати їх в режимі 24/7 у будь-якій якій аптеці міста та України.

Основні засоби першої допомоги в різних ситуаціях повинні бути розташовані в різних місцях, особливо в тих, де ймовірні нещасні випадки. Аптечка в автомобілі, на роботі, в школі, в офісі та вдома є важливою частиною обладнання. Найкраще розмістити її в легкодоступному (але не для маленьких дітей) місці, яке всі знають.

Завдяки цьому першу допомогу можна надати швидко. Також слід зберігати всі її елементи в одній коробці чи пакеті та періодично перевіряти їх – поповнювати відсутні ліки та перев’язувальні матеріали та вилучати ті, у яких закінчився термін придатності.

Домашня аптечка – обов’язкова річ у кожному домі

Для надання першої допомоги вдома необхідна домашня аптечка. Завдяки цьому буде можливість допомогти собі та своїм близьким у разі застуди, алергічної реакції, шлунково-кишкових симптомів, порізу чи травми. Засоби, які містить аптечка, допомагають захистити пацієнта до отримання лікарської допомоги.

Рекомендується, щоб весь інвентар в домашній аптечці знаходився в одному місці. Можна придбати спеціальну коробку або сумку. Ніщо не заважає використовувати в якості аптечки картонну або пластикову коробку.

Що повинно бути в домашній аптечці?

Домашня аптечка повинна містити:

1. Знеболюючі та жарознижуючі засоби

Основними знеболюючими та жарознижуючими засобами є парацетамол та ібупрофен. Їх можна призначати як дорослим, так і дітям у відповідній дозі. Дорослі також можуть купити ацетилсаліцилову кислоту (популярний аспірин).

2. Протидіарейні препарати

Основними препаратами від діареї є лоперамід і активоване вугілля. Вони сприяють виведенню токсинів з травного тракту або гальмують перистальтику кишечника. Також варто запастися електролітами (вони запобігають порушенням водно-електролітного балансу) і пробіотиками (вони сприяють відновленню природної бактеріальної флори кишечника).

3. Протиалергічні препарати

Важливим елементом домашньої аптечки є ліки, що полегшують симптоми алергії. Вони можуть з’являтися в різних ситуаціях – також у людей, у яких ще не діагностовано алергію. Препарати містять дезлоратадин або цетиризин. Також варто придбати гель від укусів комах.

4. Сонцезахисні креми

Тим, хто бажає поповнити домашню аптечку на літо, варто пам’ятати про креми, які знімають сонячні опіки. Вони приносять полегшення, знімають симптоми (печіння, набряк і почервоніння шкіри), охолоджують, зволожують і підтримують регенерацію епідермісу. Одним з найбільш часто вибираних продуктів є пантенол в піні.

5. Ліки від застуди

В аптечці обов’язково повинні бути ліки, які допомагають боротися із застудою та грипом. Це препарати, що містять парацетамол та інші речовини, які полегшують симптоми інфекцій верхніх дихальних шляхів. Найбільш поширені: вітамін С (підтримує імунітет), фенілефрин (очищає ніс), феніраміну малеат (зменшує закладеність і набряк слизової оболонки носа). Ці типи ліків від застуди та грипу найчастіше випускаються у формі шипучих таблеток або гранул, які розчиняються у воді. Вони дуже зручні у використанні.

Інші ліки, які приймають під час застуди для полегшення симптомів, можуть бути у формі сиропів, таблеток або спреїв. Крім засобів, що знімають неприємні симптоми, у домашній аптечці можуть бути і препарати, що підтримують імунітет.

6. Перев’язувальні матеріали

В аптечці повинні бути перев’язувальні матеріали. Це: пластирі, бинти, стерильні компреси, бандаж тощо. Також варто забезпечити її одноразовими рукавичками та дезінфікуючими засобами для знезараження ран.

7. Гелі від синців

Травмуватися неважко, і це стосується не тільки людей, які професійно займаються спортом. Тому домашня аптечка також повинна бути укомплектована знеболюючими, протизапальними і протинабряковими мазями і гелями. Використовуються для нанесення безпосередньо на пошкоджену ділянку. Цей вид препаратів також можна використовувати людям, які страждають захворюваннями суглобів і м’язів.

Домашню аптечку можна укомплектувати не тільки знеболюючими мазями та гелями. Гарячі і холодні компреси також доступні в аптеках. Вони підтримують лікування багатьох захворювань, особливо ревматичних, менструальних або хронічних болів.

Що ще варто покласти в домашню аптечку?

Склад домашньої аптечки можна розширити іншими предметами, корисними в різних ситуаціях. Для вимірювання температури тіла добре мати вдома термометр – особливо це стосується сімей з маленькими дітьми. Дітям також добре підходить інгалятор, який використовується для введення ліків від респіраторних інфекцій.

Люди з хронічними захворюваннями повинні мати запас ліків в аптечці – мінімум на місяць. Це допоможе уникнути непотрібного стресу до того, як ваш лікар випише новий рецепт.

Однак пам’ятайте, що не варто накопичувати велику кількість ліків, оскільки вони мають певний термін придатності.

Ще одним важливим обладнанням є автоматичний тонометр. Він обов’язковий для людей з гіпертонією і рекомендований всім дорослим. Ще одним важливим обладнанням є автоматичний тонометр. Він обов’язковий для людей з гіпертонією і рекомендований всім дорослим. Апарат дозволяє швидко і легко перевірити артеріальний тиск. Це єдиний спосіб виявити аномалії, тому що часто інші симптоми не проявляються.

Домашня аптечка також може включати:
1. фізіологічний розчин для промивання очей (в дрібних упаковках по 5-10 мл);
2. ножиці;
3. засоби для видалення кліщів;
4. теплоізоляційну плівкову ковдру;
5. маску для штучного дихання;
6. інструкцію з надання першої допомоги.

Варто пам’ятати, що перераховані пункти стосуються домашньої аптечки. В автомобільній аптечці не повинно бути ніяких ліків і рідин, тільки перев’язувальні матеріали.

Висновок

Основне оснащення домашньої аптечки включає знеболюючі, жарознижуючі, протидіарейні, протиалергічні та засоби, що полегшують симптоми застуди. Також необхідні перев’язувальні матеріали і засоби для дезінфекції ран.

Люди з хронічними захворюваннями повинні пам’ятати про запас ліків, які вони приймають. Також варто придбати термометр і тонометр для контролю основних показників здоров’я. Любителі побути на свіжому повітрі можуть придбати спеціальні засоби для видалення кліщів і гель від укусів комах.