вівторок , 30.04.2024

У Франківську водійка БМВ за нетверезу їзду отримала 34000 грн штрафу

Івано-Франківський міський суд призначив покарання для водійки, яка повторно впродовж року керувала автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і при цьому скоїла дорожньо-транспортну пригоду.

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 14 листопада 2022 року у місті Івано-Франківську. Вранці, о 07:30, на вулиці Федьковича водійка автомобіля “BMW X1” не дотрималася безпечного інтервалу та допустила наїзд на припарковані автомобілі “Мітсубісі Паджеро” та “Ніссан”.

Винуватиця зіткнення залишила місце автопригоди і продовжила далі рух. Втім, уже через 5 хвилин вона вчинила іще одну аварію – на вулиці Пасічна не надала переваги в русі автомобілеві “Ленд Ровер”, який рухався головною дорогою та допустила зіткнення із ним.

У результаті ДТП транспортні засоби отримали механічні ушкодження з матеріальними збитками.

Водійка автомобіля  “BMW X1” мала явні ознаки алкогольного сп’яніння: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення чіткості вимови. Від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки та у медичному закладі жінка відмовилася, чим порушила п. 2.5 Правил дорожнього руху. Вказане порушення вчинено повторно протягом року – кількома місяцями раніше ця кермувальниця уже притягувалася до відповідальності за нетверезу їзду.

На водійку  “BMW X1” склали три адміністративні протоколи: за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 (залишення місця ДТП) і за ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне протягом року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У суді усі три протоколи об’єднала в матеріали однієї справи.

У судове засідання водійка не з’явилася, натомість прибув її адвокат. Він заявив, що його підзахисна визнає провину тільки у вчиненні другого ДТП. Провини у вчиненні першої автопригоди не визнає, оскільки вона не відчула удару і тому продовжила рух, а транспортні засоби не отримали видимих механічних пошкоджень. Відповідно також не визнає провини у залишенні місця ДТП.

Не визнала провини і у нетверезому кермуванні. Мовляв, відмовилася від огляду, бо ознак сп’яніння у неї не було, а відтак і не було підстав для проведення огляду на стан сп’яніння.

Втім, дослідивши матеріали справи, Івано-Франківський міський суд постановив водійку автомобіля “BMW X1” визнати винною у вчиненні порушень ст. 124 КУпАП, ст. 122-4 КУпАП і ч. 2 ст. 130 КУпАП та призначив їй покарання за найбільш серйозне із числа вчинених порушень, а це за ч. 2 ст. 130 КУпАП.

Призначене покарання: штраф у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки без оплатного вилучення транспортного засобу.

Жінка не погодилася із цим рішенням та подала апеляційну скаргу. Втім, Апеляційний суд скаргу задовільнив частково – визнав водійку не винною у вчиненні першої ДТП та відповідно втечі з місця аварії, але визнав винною у вчиненні другої аварії та винною у нетверезому кермуванні.

Відтак, покарання, призначене судом першої інстанції, а це 34000 грн штрафу плюс позбавлення на 3 роки права керування транспортними засобами, залишилося в силі.

Читайте також:
У Стопчатові п’яний водій “Лади” заїхав у кювет і отримав 17000 грн штрафу