вівторок , 30.04.2024

У Франківську водій “Лади” за нетверезу їзду отримав 34000 грн штрафу з конфіскацією авто

Івано-Франківський міський суд призначив покарання для водія, який повторно протягом року керував автомобілем у стані сп’яніння.

Як зазначається у матеріалах справи, порушення було зафіксовано 22 листопада 2022 року у місті Івано-Франківську. В обідню пору, близько 13:00, на вулиці Надрічна працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 21140” (“Лада”), який перебував за кермом з явними ознаками наркотичного сп’яніння: неприродна блідість, звужені зіниці очей, що не реагують на світло, поведінка, що не відповідає обстановці.

Від проходження огляду на стан наркотичного сп`яніння у встановленому законом порядку водій відмовився у присутності двох свідків, чим порушив п. 2.5 правил дорожнього руху. Вказане порушення було вчинено повторно протягом року.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів).

У судовому засіданні водій ВАЗу не визнав свою провину. Заявив, що не здійснював керування транспортним засобом. Мовляв, за кермом був його друг, але після зупинки поліцейськими друг розхвилювався і пересів на пасажирське сидіння.

Друг у суді підтвердив цю версію. Втім, ці пояснення повністю спростовуються відеозаписами з нагрудних камер поліцейських.

На відео чітко зафіксовано, що за кермом була саме та особа, на яку і склали адміністративний протокол. Після зупинки поліцейськими водій намагався втекти з автомобіля, а коли патрульні його наздогнали, то виявили в його руках ключі від автомобіля. Також на відео зафіксовано відмову від проходження огляду на стан сп’яніння.

Відтак, дослідивши матеріали справи, Івано-Франківський міський суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 21140” визнати винним у вчиненні порушення ч. 2 ст. 130 КУпАП і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки та з оплатним вилученням автомобіля “ВАЗ 21140”.

Водій не погодився із цим рішенням і подав апеляційну скаргу, однак Апеляційний суд відхилив її, залишивши постанову суду першої інстанції без змін.

Читайте також:
Понад два проміле: у Коломиї водій маршрутки за нетверезу їзду отримав 17000 грн штрафу