неділя , 05.05.2024

Що таке ланцюгова електропила, та в чому полягають її головні якості

Якщо вам необхідно розпиляти брус або виконати інші столярні роботи, варто заздалегідь потурбуватися про придбання спеціального інструменту, що допоможе впоратися з поставленим завданням.

У цій статті ми поговоримо про ланцюгові електропили, розберемося в їхніх основних перевагах і з’ясуємо, на що звертати увагу під час використання обладнання. 

Особливості та можливості

Сучасна електропила ланцюгова — це інструмент, працювати з яким необхідно неподалік від джерела живлення. Окремий різновид — акумуляторна пилка, що вирізняється більшою автономністю в роботі, але також має бути поруч з електромережею для підзарядки в разі потреби.

Серед головних плюсів використання розпилювального обладнання цієї категорії зазначимо такі:

  • пила не сильно вібрує, що дозволяє майстрові довше працювати без відчуття втоми;
  • завдяки тихій роботі можна тривалий час виконувати розпилювання без шумового навантаження;
  • механізм інструменту влаштований так, що у разі відскоку ланцюг блокується, що значно підвищує рівень безпеки;
  • у процесі використання не виділяються токсичні речовини, а отже ланцюгова електропила може використовуватися не тільки на відкритому майданчику, а й у приміщенні;
  • інструмент простий у догляді, причому окремі моделі оснащені системою автоматичного змащення ланцюга. Ця функція забезпечує краще ковзання і менше нагрівання.

Окрім цього ланцюгова електрична пилка зазвичай має компактні розміри, ергономічні форми та порівняно малу вагу. Саме такі властивості дозволяють використовувати її не тільки для розпилювання деревини, але також у мистецтві: наприклад, для створення скульптур, малих архітектурних форм у ландшафтному дизайні, крижаних фігур та інших артоб’єктів.

Під час виконання робіт потрібно дотримуватися певних правил:

  • не використовуйте інструмент у дощ або негоду, щоб уникнути удару струмом;
  • робіть перерви для більшої довговічності двигуна;
  • подбайте про достатню довжину кабелю для розпилювання на значній відстані від джерела живлення.

Працювати бажано у спеціальному одязі, без шарфів, браслетів, мотузок та інших деталей, що можуть зачепитися за ланцюг. У разі перепадів напруги краще використовувати механічний інструмент.

Різне розташування двигуна — різне призначення

Залежно від розташування двигуна розрізняють поздовжній та поперечний тип електропили. Перший варіант більш маневровий, підійде для роботи в місцях з утрудненим доступом і передбачає розташування двигуна вздовж шини обладнання. Другий варіант характеризується розміщенням двигуна перпендикулярно шині, більшою потужністю, швидкістю і легкістю, що робить його найкращим помічником під час розпилювання колод.

Наприкінці відзначимо, що ланцюгова пила — це універсальний інструмент, що за умови правильного вибору та використання підійде для розв’язання широкого кола завдань, як професійних столярних, так і побутових або творчих. За даними E-Katalog, придбати потрібну модель можна за ціною від 3000 до 10 000 грн.