неділя , 28.04.2024

СБУ затримала в Коломиї агітатора, який був вдячний путіну за війну та вболівав за перемогу росії

Служба безпеки затримала в Коломиї на Івано-Франківщині місцевого мешканця, який вів проросійську пропаганду в інтернеті.

Про це сьогодні, 29 вересня, повідомили у прес-службі управління СБУ в Івано-Франківській області. 

Кіберфахівці СБУ встановили, що чоловік проводив активну антиукраїнську діяльність у одній із заборонених соцмереж. 

Там він поширював кремлівську дезінформацію з груп «антимайдан»,  «рупор новоросії» та інших. 

Розміщуваний агітатором контент виправдовував російську агресію наміром вигнати з Києва «нацистську» владу та необхідністю «зупинити громадянську війну на Донбасі».

При цьому, в дописах лицемірно стверджувалося, що росія не ворог Україні, а «братній народ», а війна є результатом підступів «колективного Заходу». 

Крім того, фігурант вважав українські землі «подарованими росією», був вдячний путіну за війну та називав «справжніми героями» російських загарбників і терористів «л/днр». 

Залучена СБУ експертиза підтвердила, що поширені фігурантом матеріали містять заклики до захоплення державної влади та до зміни меж території України, виправдовують агресію рф проти України та прославляють її учасників.

 Служба безпеки провела у агітатора обшук, під час якого вилучили комп’ютер та телефон з доказами розміщення деструктивних дописів у інтернеті. 

Слідчі повідомили фігуранту про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 3 ст. 109 – розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та захоплення державної влади;

– ч. 1 ст. 110 – розповсюдження матеріалів із закликами до посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;

– ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 – виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Чоловіка затримано, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

Читайте також:
У Франківську затримали агітаторку, яка переконувала, що війну розпочали українці