понеділок , 29.04.2024

СБУ викрила на хабарі начальника Калуського районного ТЦК

На Івано-Франківщині СБУ викрила начальника районного центру комплектування, який за гроші допомагав ухилянтам утекти від призову.

Служба безпеки викрила на системній корупції начальника Калуського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Про це сьогодні, 22 вересня, інформують у прес-службі управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області.

За даними СБУ, фігурант за хабарі «вирішував питання» з місцевою військово-лікарською комісією про визнання військовозобов’язаних тимчасово непридатними до служби. Це давало можливість чоловікам безперешкодно виїхати за кордон.

Свої послуги фігурант оцінював у суму від 1 до 3 тисяч доларів. Гроші від клієнтів отримував виключно через посередників.

СБУ встановила, що надалі лікарі ВЛК забезпечували замовників пакетом медичних документів про наявність у них «тяжких» хвороб.

На підставі сфальшованого діагнозу ухилянти отримували довідку ВЛК та військовий квиток із зазначенням, що за станом здоров’я вони не придатні до служби.

СБУ та поліція провели обшуки за місцями роботи і проживання начальника РТЦК та СП, а також у кабінетах його імовірних спільників, у тому числі – працівників ВЛК.

Під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили:

  • гроші в сумі 20 тис. доларів США;
  • мобільні телефони та сімкарти;
  • медичну та іншу документацію, що підтверджує причетність фігурантів до протиправної діяльності.

Начальнику Калуського РТЦК та СП вже оголошено про підозру за ч.3 ст. 368 КК України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

СБУ збирає докази незаконної діяльності окремих посадовців Калуського центру комплектування та членів військово-лікарської комісії, які діяли спільно з основним фігурантом.

За результатом дослідження доказів їм буде повідомлено про підозру у вчиненні службових злочинів.

Розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області спільно зі слідчими ГУ НП в області.

Процесуальне керівництво здійснює Івано-Франківська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону.

Читайте також:
СБУ затримала голову Рожнятівської ВЛК, який “заробляв” на ухилянтах