вівторок , 07.05.2024

Оренда квартири під викуп: чому це може бути хорошою ідеєю

Альтернативою іпотеці на ринку нерухомості стала оренда квартири з подальшим викупом. Подібних пропозицій наразі стає дедалі більше.

Наприклад, на сайті агенції з нерухомості La vida ви знайдете такі варіанти, серед яких можна буде підібрати оптимальний для себе. Проте перед безпосередньою угодою слід детальніше розібратися в тому, в чому суть такої угоди, чим вона відрізняється від іпотеки та як правильно придбати житло, взяте в оренду.

Що таке оренда з правом викупу

Загалом оренда квартири під викуп являє собою особливу схему придбання житла за допомогою оренди з певним погодженим розкладом платежів, які призводять до отримання права власності на орендоване житло. Це означає, що покупець платить за оренду житла та паралельно вносить «викупні» платежі. У квартирі чи будинку можна жити, але власність буде оформлена лише після того, як власник отримає від орендаря повну вартість житла.

Для проведення такої угоди сторони укладають договір оренди з правом викупу нерухомості: у ньому фіксують умови оренди та викупу нерухомості одночасно. Якщо одна зі сторін передумає завершувати угоду, договір можна розірвати. Тоді продавець (і за сумісництвом орендодавець) зобов’язаний повернути покупцю всі платежі, внесені за рахунок викупу квартири. Орендні платежі не компенсуються.

За такою схемою можна купити:

  • квартиру;
  • будинок;
  • дачу;
  • земельну ділянку.

Слід зазначити, що такий варіант все ще не сильно розповсюджений серед споживачів. Це зумовлено в першу чергу тим, що продавцям зазвичай не дуже цікаво розтягувати угоду, адже доки покупець вносить викупні платежі, вартість майна швидше за все зросте. Проте така довгострокова оренда житла з викупом має й свої переваги. Зокрема, продавець таким чином отримуватиме зафіксовану суму виплат.

Експерти у сфері нерухомості зазначають, що така схема дозволяє перевірити на зручність та якість житло, що купується. Покупець одночасно орендує житлоплощу та користується районною інфраструктурою, оцінює транспортну доступність, визначає, наскільки в квартирі шумно і чи зможе він ужитися з сусідами. Окрім цього, такий варіант має й інші переваги.

Переваги та недоліки оренди житла під викуп

Як і будь-який інший спосіб отримання нерухомого майна, оренда квартир з правом викупу має свої плюси та мінуси. Зокрема, до основних переваг належить наступне:

  • Низька первісна вартість. Вона не залежатиме від того, як змінюватиметься вартість житла на ринку.
  • Оперативне оформлення угоди. За допомогою такого способу оформити всі необхідні документи можна значно швидше, ніж під час купівлі житла.
  • Встановлення зручного графіку виплат. Майбутній покупець може узгодити із власником нерухомості оптимальний графік виплат, який буде найзручнішим для обох сторін.
  • Гарантія закріплення вартості квартири. Вартість житла буде закріплена на момент оформлення угоди. Це дозволяє покупцеві не переживати щодо коливань цін на ринку нерухомості.
  • Оборотність угоди. Якщо одна із сторін розриває договір, покупець отримує назад гроші, які перераховував у рахунок викупу. Такий варіант неможливий у випадку оформлення іпотеки на житло.

Що стосується недоліків, то серед них користувачі зазначають втрату часу в тому випадку, якщо продавець вирішить розірвати договір в односторонньому порядку. Кошти будуть повернені, проте дорогоцінний час вже не повернути. Окрім цього, перелік подібних пропозицій значно менший, аніж на звичайну покупку житла. Проте, якщо такі моменти вас не лякають, ви впевнено можете розглянути такий варіант оренди.