п’ятниця , 03.05.2024

Opel Astra – походження, історія та огляд популярної моделі

У 1991 році Opel представив модель Astra F як наступника Kadett, поклавши початок новому етапу в успіху компанії у класі компактних автомобілів.

Astra (з лат. – “зірка”) стала абсолютним бестселером і найбільш виробленою моделлю Opel в історії. Наступник, Astra G, випущений у 1998 році, мав усі найкращі передумови для продовження успіху свого попередника. Opel Astra G була випущена з багатьма інноваціями і була першою моделлю Opel з повністю оцинкованим кузовом.

Крім того, клієнти могли вибирати з широкого діапазону версій кузова. Astra G також показала свої можливості як спортивний автомобіль у наступні роки, як потужна версія OPC і як Astra V8 Coupé, яка брала участь у Чемпіонаті Німеччини з туристичних автомобілів.

Характеристики “Опель Астра”

Нинішня Astra вражає не лише своїм сміливим і чітким дизайном, зокрема характерним обличчям бренду Opel Vizor, але і повністю цифровою, інтуїтивно зрозумілою панеллю Pure Panel. Переможець «Золотого керма 2022» також вперше електрифікований: з потужними гібридними варіантами, що підключаються до електромережі, і майбутньою електричною моделлю Opel Astra Electric.

Нещодавно представлена ​​пропозиція Astra GSe (споживання палива згідно з WLTP: 1,2-1,1 л/100 км, викиди CO2 26-25 г/км) показує, як особливо динамічне задоволення від водіння Astra за кермом можна поєднати з відчуттям відповідальність за клімат.

Враховуючи великі очікування, які покладалися на Opel Astra G наприкінці 1990-х років, не дивно, що процес його розробки був новаторським. Повторення успіху свого попередника було вирішальним для Opel. Тому при плануванні другого покоління Astra команда розробників вирішила шукати абсолютно нове натхнення.

Неабиякою підмогою для дизайнерів виявився фільм «Парк Юрського періоду», який свого часу став касовим хітом. Дизайнери нової Astra використовували комп’ютерну програму ALIAS, яка спочатку була розроблена для комп’ютерних анімаційних фільмів, таких як голлівудський «Парк Юрського періоду».

Завдяки цьому програмному забезпеченню дизайнери змогли створити нову модель у тривимірному комп’ютерному середовищі.

Навесні 1998 року Astra G була випущена у вигляді трьох- і п’ятидверних хетчбеків і універсалів – усі вони мали форму купе. Невдовзі з’явилися чотиридверний седан, купе, комерційний транспортний засіб Astravan і кабріолет, щоб забезпечити покриття для найважливіших стилів кузова.

Друге покоління Astra вирізнялося сучасним дизайном, включно з характерною для того часу трапецієподібною решіткою радіатора, динамічною передньою частиною зі зсунутим вперед лобовим склом і витягнутою лінією даху, а також високою лінією вікон і купеподібною формою. Це також відображено в найкращому в класі коефіцієнті опору 0,29.

При розробці Astra G пріоритетом були комфорт і безпека

Комфорт і безпека були головним пріоритетом під час розробки, і Astra G відрізнялася динамічним шасі та технологією приводу, а також майже вдвічі більшою жорсткістю на кручення та вигин завдяки використанню високоміцної сталі. Усе це, у поєднанні з інтелектуальною полегшеною конструкцією, означало, що транспортні засоби у поєднанні з потужними ефективними двигунами приносили масу задоволення від водіння.

Нещодавно розроблене шасі DSA вплинуло на активні ходові характеристики, а також забезпечило максимальну стійкість у критичних ситуаціях, таких як гальмування на різних типах поверхонь. Шасі DSA також забезпечувало комфорт, водночас маневреність і безпечність керування навіть із повним навантаженням.

Запровадження ESP у 1999 році покращило безпеку, а запатентована система розблокування педалі, яка захищає від серйозних травм стопи або ноги у випадку зіткнення, була стандартною для всіх Astra G. Інтер’єр Astra G пропонує більше простору для пасажирів, ніж його попередник, завдяки подовженій колісній базі.

Версія хетчбек мала об’єм багажника 370 літрів, а універсал Astra пропонував цілих 1500 літрів. Astra G також зробила «якісний стрибок» у порівнянні з попередником. Найякісніші матеріали, а також низький рівень шуму та вібрації сприяли покращенню якості салону. Перш за все, повністю оцинкований кузов вперше створив враження високої якості та вартості.

Друге покоління моделі

Astra завоювала популярність як спортивний автомобіль і тому викликала емоції особливо амбітних водіїв. З появою Astra G у 1998 році також був запущений Opel Performance Center (OPC) під керівництвом Фолькера Стріка.

Першою моделлю від спеціалістів з продуктивності стала Astra OPC потужністю 118 кВт/160 к. с. Чотири роки по тому команда показала, що можна досягти набагато більшого за допомогою подальшого вдосконалення Astra OPC, що дозволяє розвивати швидкість до 240 км/год. Більш розвинена версія мала потужність 147 кВт/192 к. с. під капотом і була доступна як у тридверній версії, так і в універсалі.

Але це ще не все: з 2000 року Opel також брав участь у Чемпіонаті Німеччини з туристичних автомобілів зі спеціально розробленим купе Astra V8 і одразу посів друге місце в чемпіонаті з цим високотехнологічним гоночним автомобілем.

Opel покладається на свою спортивну спадщину з новою Astra

Нові моделі Astra GSe2 і Astra Sports Tourer GSe2 — це потужні динамічні моделі з електрифікованим приводом. Сьогодні GSe розшифровується як “Grand Sport electric”.

У моделях нового суббренду Opel пропонує все, чого бажають спортивні, але водночас і відповідальні водії: найкращу ефективність, спортивне шасі та електрифікований привід для місцевого водіння без викидів. Все це в поєднанні з приголомшливим дизайном.

Крім того, нова Astra оснащена новітніми передовими технологіями, які роблять водіння приємнішим і безпечнішим, і про які клієнти раніше знали лише у вищих сегментах, як-от остання версія адаптивного світлодіодного освітлення без відблисків із всього 168 світлодіодних елементів. Інтер’єр Astra останнього покоління також є проривом.

Завдяки повністю цифровій панелі Pure Panel усі аналогові дисплеї зникають. Натомість сучасний людино-машинний інтерфейс (HMI) пропонує інтуїтивно зрозумілий досвід роботи з додатковим широким сенсорним екраном. Розробники Opel приділили велику увагу тому, щоб водій отримував всю необхідну інформацію і мав прямий доступ до всіх корисних опцій, але не був обтяжений непотрібними даними або функціями.

Важливі параметри, такі як кондиціонування повітря, все ще можна налаштувати безпосередньо за допомогою кількох налаштувань елементів керування.Винятковий комфорт сидіння також характерний для Opel. Передні сидіння сертифіковані AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.), і завдяки їхній зразковій ергономіці довгі подорожі стають комфортними.

Водія підтримують найсучасніші системи допомоги, від проекційного дисплея, системи Intelli-Drive 1.0, яка поєднує в собі кілька систем допомоги водієві, до 360-градусного огляду з камери (Intelli-Vision). Найновіший Astrato має більш динамічний силует автомобіля, ніж будь-коли раніше, з яскравими, захоплюючими лініями без зайвих прикрас і з новим характерним обличчям бренду, Opel Vizor.

Ціни та наявність на авторинку

Ціни на “Опель Астра” варіюються в залежності від комплектації та року випуску автомобіля. На вторинному ринку можна знайти старі моделі за ціною від 4000 доларів, а вартість нових моделей з автосалону зараз становить від 25000 доларів.

В Україні багато автосалонів  пропонують цю модель, а також є багато приватних оголошень про продаж вживаних машин. Завдяки цьому кожен може знайти екземпляр цього популярного авто, який підійде саме йому.

Читайте також:
Volkswagen Golf – походження, історія та огляд популярної моделі