неділя , 28.04.2024

Марко ван Бастен – найкращий голландський нападник

Марко ван Бастен, після Йохана Кройфа, є найвидатнішим голландським футболістом, а також одним із найрезультативніших нападників в історії футболу.

Ван Бастена називали ідеальним нападником, він мав відмінну фізичну підготовку, був сильним, швидким, мав чудові дальні удари та дриблінг. Його блискучу кар’єру передчасно перервала травма.

Дата і місце народження: 31.10.1964 р., м. Утрехт
Країна: Нідерланди
Позиція на полі: Нападник

1. Найбільші досягнення Марко ван Бастена

Чемпіон Європи 1988 року
Дворазовий чемпіон Голландії – 1983, 1985 (Аякс Амстердам)
Дворазовий володар Кубка Нідерландів – 1983, 1986 (Аякс Амстердам)
Володар Кубка володарів кубків – 1987 (Аякс Амстердам)
4-разовий найкращий бомбардир чемпіонату Нідерландів
3-разовий чемпіон Італії – 1988, 1992, 1993 (“Мілан”)
Володар Суперкубка Італії – 1988, 1992, 1993
Дворазовий найкращий бомбардир чемпіонату Італії (“Мілан”) – 1990 (19 голів), 1992 (25 голів)
Дворазовий володар Кубка європейських чемпіонів – 1989, 1990 (Мілан)
Дворазовий володар Суперкубка Європи – 1989, 1990 (Мілан)
Дворазовий володар Міжконтинентального кубка (“Мілан”) – 1989, 1990
Триразовий володар Золотого м’яча France Football – 1988, 1989, 1992
Найкращий гравець ФІФА – 1992
Дворазовий найкращий футболіст світу – 1988, 1992
Найкращий бомбардир чемпіонату Європи – 1988 (5 голів)
Найкращий гравець чемпіонату Європи – 1988
Найрезультативніший гравець Кубка європейських чемпіонів – 1989
Володар Золотої бутси – 1986

2. Клубна кар’єра

2.1 Початок і кар’єра в “Аяксі” (1981-1987)

Марко ван Бастен розпочав свою футбольну кар’єру в місцевих клубах Утрехта (Elinkwijk та UVV Utrecht). У підлітковому віці його помітили спостерігачі амстердамського “Аякса” і в 1981 році він підписав контракт із цим клубом. Дебютував у квітні 1982 року в переможному матчі проти “Неймегена”, в якому забив свій перший гол за клуб.

Кар’єра ван Бастена розвивалася стрімко, і в наступному сезоні він нарівні змагався з чудовим Вімом Кіфтом за позицію нападника. У віці 19 років Марко ван Бастен став основним нападником “Аякса” і далі розпочався фестиваль голів у його виконанні.

У сезоні 1983/84 Марко вперше став “Королем бомбардирів”, забивши 28 голів. Він був лідером у цьому аспекті чотири роки поспіль! Сезон 1985/86 був особливо рекордним для ван Бастена, оскільки він забив 37 голів у 26 матчах чемпіонату, таким чином вигравши “Золоту бутсу” як найрезультативніший нападник Європи.

Виступаючи за “Аякс”, він виграв два чемпіонати Нідерландів, два Кубки та один Суперкубок країни. У сезоні 1986/87 в Амстердамі він разом з одноклубниками виграв Кубок володарів кубків. За “Аякс” він забив 128 голів у 133 матчах.

2.2. Мілан (1987–1995)

У 1987 році Марко ван Бастен зрештою перейшов до італійського “Мілана” разом із одноклубником Френком Райкардом, а також до них приєднався Рууд Гулліт. Так виникло тріо “летючих голландців” – одне з найбільших клубних тріо, яке викликало страх на італійських та європейських стадіонах.

Однак перший сезон був для Марко не зовсім вдалим, він отримав травму гомілковостопного суглоба і надовго вибув, зігравши лише 11 матчів чемпіонату. Незважаючи на це, “Мілан” виграв чемпіонат Італії.Після відновлення після травми та блискучого виступу на чемпіонаті Європи 1988 року ван Бастен став найбільшою зіркою футболу. Йому вручили перший Золотий м’яч.

Він продовжив свої чудові виступи у наступному сезоні в Мілані. Разом з не менш талановитими Гуллітом і Райкардом він виграв Серію А і дійшов до фіналу Кубка єврокубків, де “Мілан” зустрівся з бухарестською “Стяуа”. Команда Сільвіо Берлусконі не залишила жодного шансу румунському клубу, обігравши суперника з рахунком 4:0 – по два голи забили Гулліт і ван Бастен.

Наступним трофеєм став Міжконтинентальний кубок. Ван Бастен знову виграв “Золотий м’яч”.

“Мілан” досяг подібного чи навіть кращого успіху в європейських змаганнях у сезоні 1989/1990. Марко ван Бастен і його колеги виграли все, що тільки можна виграти на міжнародній арені – другий Кубок європейських чемпіонів поспіль, Міжконтинентальний кубок і Суперкубок Європи.

Також Марко став найкращим бомбардиром Серії А з 19 голами. Через невдалий чемпіонат світу рейтинги Марко трохи впали.

У 1992 році ван Бастен допоміг “Мілану” виграти національний чемпіонат. Голландець завершив сезон у Мілані як найкращий бомбардир Серії А (25 голів). Добра половина сезону 1992/1993 означала, що ван Бастен знову отримав свій третій Золотий м’яч, зрівнявшись з рекордом Мішеля Платіні та Йохана Кройфа.

На жаль, голландець все частіше страждав від травми гомілковостопного суглоба і був змушений перенести операцію. Він повернувся на поле за кілька ігор до кінця сезону. Марко зіграв у фінальному матчі Ліги чемпіонів проти марсельського “Олімпіка”, Мілан програв з рахунком 1:0.

Як виявилося, це був останній виступ цього видатного гравця в Мілані. Ван Бастен провів наступні два роки в клубі, намагаючись відновити повну функціональність своєї щиколотки, але безуспішно.

17 серпня 1995 року, до розпачу багатьох шанувальників, він оголосив про свою відставку. Йому на той момент не виповнився 31 рік.

Марко ван Бастен забиває гол у ворота збірної СРСР у фіналі Євро-1988

3. Ван Бастен – кар’єра у збірній

Свою велику кар’єру в національній збірній Ван Бастен почав з молодіжки, де в 1983 році взяв участь у молодіжному чемпіонаті світу. Того ж року дебютував у основній збірній, забивши два голи в трьох матчах.

Однак у футбольних уболівальників Марко ван Бастен у складі “оранжевих” асоціюються переважно з Чемпіонатом Європи 1988 року.

На цьому турнірі в Німеччині талант голландця виявився найбільш яскравим, а збірну Нідерландів у складі таких особистостей як Рууд Гулліт, Франк Райкард і Рональд Куман називали майже ідеальною командою.

У другому матчі турніру ван Бастен оформив хет-трик у матчі проти Англії. Це була важлива перемога, адже помаранчеві почали турнір з поразки від СРСР. Потім була перемога над Ірландією та вихід до півфіналу (в змаганнях брали участь 8 команд).

Там Марко та його друзі зустріли господарів турніру – збірну Німеччини. У цьому матчі на 88-й хвилині він забив переможний гол, зробивши рахунок 2-1, і Нідерланди могли насолоджуватися фіналом.

У фінальному матчі помаранчеві зустрілися зі збірною СРСР і перемогли з рахунком 2:0. Головні ролі в цьому матчі зіграли Гулліт і ван Бастен. Перший гол був забитий після навісу Марко на Гулліта, який головою відправив м’яч у сітку.

У другому таймі був забитий один із найефектніших голів в історії чемпіонату Європи. Після навісу з лівого флангу ван Бастен потужним, але дуже точним ударом з льоту відправив м’яч під поперечину. Голландці виграли свій перший міжнародний трофей, і ван Бастен був у всіх на вустах.

Потенціал у збірної Голландії був неймовірним, тому на чемпіонат світу 1990 року помаранчеві поїхали в якості одного з головних фаворитів. Проте їхня гра не вразила. Після двох нічиїх і перемоги вони вийшли в наступний етап. Там вони зустрілися з майбутнім чемпіоном – ФРН. Помаранчеві програли матч з рахунком 1-2 і вилетіли з турніру, де ван Бастен не забив жодного голу.

На наступному великому заході, Чемпіонаті Європи 1992, який проходив у Швеції, голландці мали захищати свій титул. У групі вони посіли перше місце, обігравши німців, своїх основних конкурентів, з рахунком 3:1.

У півфіналі голландці зустрілися з Данією з фантастичним Петером Шмейхелем на воротах. Після 90 хвилин гри та додаткового часу рахунок все ще залишався 2:2. Була серія пенальті.

Марко ван Бастен підійшов до м’яча, щоб пробити 11-метровий, і, як виявилося, це був один із найневдаліших моментів у кар’єрі футболіста. Удар ван Бастена, який відбив Шмейхель, означав, що Данія гратиме у фіналі.

Через травму та передчасний відхід у ван Бастена більше не було можливостей проявити свої надзвичайні навички в якості гравця збірної Голландії. У 58 матчах він забив 24 голи за помаранчевих.

В опитуванні, організованому France Football, він посів 8 місце серед найкращих гравців ХХ століття.

Читайте також:
ТОП-20 цікавих фактів про футбол