понеділок , 29.04.2024

Голови прикарпатських громад просять залишити “військовий” ПДФО у місцевих бюджетах

У разі вилучення “військового” ПДФО у громад місцеві бюджети Прикарпаття втратять понад 500 млн грн у 2023 році та приблизно 2,2 млрд грн у 2024 році.

Про це говорили на брифінгу голови Івано-Франківської, Коломийської, Надвірнянської і Блоберізької громад – Руслан Марцінків, Богдан Станіславський, Зіновій Андрійович, Дмитро Іванюк.

Керівники громад переконані, що вилучення податку на доходи фізичних осіб, який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, ослабить громади і не принесе жодних плюсів для сил оборони. А вилучені кошти просто розчиняться у держбюджеті, повідомляється на сторінці Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України у фейсбуці.

Голови прикарпатських громад звернулися до народних депутатів України за підтримкою щодо збереження «військового» ПДФО в місцевих бюджетах, ухваливши одноголосно звернення. На їхнє переконання, загроза вилучення так званого «військового» ПДФО із місцевих бюджетів створює недовіру у відносинах між центральною владою та місцевим самоврядуванням, стає предметом дрібних спекуляцій, які породжують соціальну напругу. Їх обурює, що уряд не проводив діалогу з представниками органів місцевого самоврядування з приводу такої суперечливої ініціативи. А це, на їхню думку, неприйнятно, позаяк у діалозі народжується усі найкращі рішення.

«За 2022-23 роки, від початку повномасштабного вторгнення, органи місцевого самоврядування Прикарпаття отримали понад 3,6 млрд грн «військового» ПДФО, з якого близько 45% спрямували безпосередньо на допомогу силам безпеки та оборони. Забезпечили також фінансування делегованих державою повноважень (без компенсації) та надання жителям громад безкоштовних послуг. Витрати місцевого самоврядування – це не тільки допомога силам безпеки й оборони, але й забезпечення ВПО, відновлення та належне утримання інфраструктури, утримання лікарень та шкіл, надання допомоги сім’ям військовослужбовців та полеглих героїв», – йдеться у зверненні.

Голови громад запропонували залишити «військовий» ПДФО в місцевих бюджетах та сформувати цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, з 70 відсотків «військового» ПДФО, так званий «бюджет безпеки й оборони». 3 бюджету безпеки й оборони витрати передбачити тільки на допомогу силам оборони й безпеки, об’єкти захисту, в тому числі бомбосховища, а також забезпечення ВПО, забезпечення пільгового перевезення та харчування, подолання наслідків руйнації через вибухи та розвиток ВПК; зберегти в Державному бюджеті України на 2024 рік в доходах місцевих бюджетів «військовий» ПДФО та 64% ПДФО з замороженням реверсних вилучень.

«Понад 1,8 млрд грн, а це понад 45 відсотків «військового» ПДФО, місцеві бюджети використовують на потреби військових на місцях – благоустрій військових частин, ремонт авто, дрони, екіпірування. Також варто зазначитии, що у громад є додаткові витрати з огляду на розташування на їхніх територіях військових частин. Потрібно більше коштів на комунальні заклади, школи, лікарні та інфраструктуру різних видів, в тому числі і витрати на надання різних пільг та допомогу ВПО, і таких непрямих видатків з місцевих бюджетів назбиралось на понад 1 млрд грн. В такій системній роботі з військовими є і ризики – це можливі прильоти, наслідки яких у прямому і переносному сенсі теж доведеться розгрібати місцевій владі», – зазначив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

Читайте також:
Ціни зростають: скільки українцям доведеться платити за бензин