понеділок , 06.05.2024

Цивільний шлюб: особливості поділу майна

Цивільний шлюб – явище досить поширене у сучасному світі. Не винятком у цьому плані є і Україна. Якщо раніше у цивільному шлюбі жили пари переважно у великих містах нашої країни, то зараз така тенденція набула поширення фактично у всіх регіонах.

Молоді люди не поспішають офіційно реєструвати шлюб, намагаючись перевірити свої стосунки часом. Життя – складна штука, тому звісно ж трапляється по всякому. Іноді виходить так, що пара розбігається, і тоді постає питання – а як же з поділом майна, набутого за час спільного проживання?

Про статус майна, набутого у цивільному шлюбі, та особливості його поділу нам розкажуть юристи адвокатської контори “Альва Прайвесі”.

Цивільний шлюб: чи регулює законодавство ці відносини

Цивільний шлюб – це відносини чоловіка та жінки, які фактично живуть однією сім’єю і при цьому не є одруженими офіційно. Тобто цивільним вважається шлюб, який не зареєстрований у РАЦСі.

З цього приводу у нашому суспільстві часто побутує думка, що пари, які живуть у цивільному шлюбі, є матеріально незахищеними. Адже для держави вони як сім’я не існують, відтак держава ніяким чином не може гарантувати презумпцію спільності майна такого подружжя.

Але насправді це не зовсім так.

“Питання правового статусу майна у цивільному шлюбі регулюється статтею 74 Сімейного кодексу України. – пояснює Альва Прайвесі. – У цій статті вказано, що якщо чоловік та жінка проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі, то майно, набуте ними за період спільного проживання, належить їм на праві сумісної власності. Винятком можуть бути тільки випадки, коли така пара укладає між собою письмовий договір з приводу регулювання їх майнових відносин. Таким чином, думка про незахищеність майнових прав осіб, які проживають у цивільному шлюбі, є хибною”.

Яке майно визнається спільним?

У чинному законодавстві не міститься чіткого визначення часу, з якого вважається, що пара перебуває у цивільному шлюбі. Проте, судова практика вказує на такі ознаки, за якими можна вважати відносини як шлюбні:

А). Проживання пари “однією сім’єю”;
Б). Ведення ними спільного побуту та наявність спільних фінансових витрат;
В). Взаємні права та обов’язки.

У цивільному шлюбі, так само як і в зареєстрованому поділу підлягає спільне майно, тобто майно, набуте за час проживання однією сім’єю. Виключенням є тільки те майно, яке належить кожному на праві особистої приватної власності. При поділі майна, набутого у цивільному шлюбі, спочатку треба довести в судовому порядку факт проживання однією сім’єю, а далі процедура та сама, що й за умови офіційно зареєстрованого шлюбу.

До спільного майна подружжя належать, зокрема:

  1. винагорода, отримана за працю та доходи від іншої прибуткової діяльності кожного з подружжя;
  2. доходи від спільного майна, за винятком доходів від особистого майна подружжя;
  3. кошти, накопичені на відкритому або службовому пенсійному рахунку кожного з подружжя.

Майно, що не підлягає поділу

Усі речі, на які не поширюється спільність майна, належать до особистої власності кожного з подружжя. Це:
1. майно, набуте до періоду спільного проживання;
2. майно, набуте в порядку спадкування, заповіту чи дарування, якщо спадкодавець або дарувальник не прийме іншого рішення;
3. майно, що використовується виключно для задоволення особистих потреб одного з подружжя;
4. кошти, отримані як компенсація за тілесні ушкодження чи розлад здоров’я або як компенсація за заподіяну шкоду, однак це не стосується пенсії, належної потерпілому з подружжя внаслідок повної або часткової втрати працездатності;
5. майно, одержане як винагорода за особисті досягнення одного з подружжя;6. авторське право та суміжні права, права інтелектуальної власності та інші права творця.

Як поділити спільне майно?

Спільне майно можна поділити двома способами: шляхом укладання договору за згодою обох сторін або ж на основі судового рішення, що й власне трапляється дуже часто.

У суді потрібно довести:
1. факт перебування осіб “в парі” та проживання однією сім’єю,
2. ведення спільного господарства,
3. сукупні фінанси, спільні витрати, купівля майна в інтересах сім`ї,
4. взаємні права та обов’язки тощо.

Юристи адвокатського об’єднання Альва Прайвесі надають широкий спектр юридичних послуг, в тому числі спеціалізуються і у проблемах сімейного права. Консультування, складання договорів, юридичний супровід судового процесу – усе це буде виконано на високому рівні із забезпеченням позитивного результату для клієнта.