понеділок , 29.04.2024

Ляшко анонсував розширення реабілітаційного відділення ОКЛ: “Першочерговою є не бруківка, а допомога воїнам”

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко за підсумсками візиту до Івано-Франківська заявив, що реабілітаційне відділення Обласної клінічної лікарні розширять.

“Узгодили амбітний план розширення реабілітаційного відділення в окремий корпус,” – написав міністр на своїй сторінці у фейсбуці.

Віктор Ляшко після візиту до ОКЛ зробив висновок, що приклад реабілітаційного відділення в Івано-Франківську наочно демонструє: реально зробити сучасну, доказову та ефективну систему реабілітації у сфері охорони здоровʼя. “Саме такою ми бачимо мережу багатофункціональних неспеціалізованих стаціонарних реабілітаційних відділень у 136 кластерних та надкластерних лікарнях по всій Україні.

Важливо, що майже всі ці заклади мають контракти з НСЗУ, а отже реабілітаційна допомога в них повністю безоплатна для пацієнтів. У бюджеті Програми медичних гарантій на 2023 рік на послуги з реабілітації закладено понад 4 мільярди гривень. Вже надана допомога на суму понад 1,5 млрд гривень”, – зазначив він.

За словами Ляшка, реабілітаційне відділення в Івано-Франківську не лише про якісну реабілітацію, а і про оптимізацію послуг з точку зору зручності для людини. Так, тут успішно практикують проходження МСЕК безпосередньо у лікарні. Тобто немає необхідності самостійно йти до сімейного лікаря й обходити профільних спеціалістів. Особливо актуально це для військовослужбовців, які мають складні поранення.

Також тут в складі мультидисциплінарної команди працює соціальний працівник, який допомогає вирішувати питання, що є за межами компетенції медичних працівників, але так важливі для поранених.

Також Ляшко повідомив, що на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові у Франківську обговорили проєкт створення регіонального реабілітаційного центру для військовослужбовців.

“Розширення потужностей дасть змогу допомагати ще більшій кількості військових. Для реалізації проєкту будуть залучені бюджетні кошти й допомога міжнародних донорів, – інформує міністр. – Швидке розширення мережі сучасних медзакладів якісної реабілітаційної допомоги — спільне завдання центральної і місцевої влади. Маємо разом працювати над його успішним виконанням. Умови, в яких живе країна, вимагають єдності і скоординованості. Першочерговою є не бруківка, а допомога воїнам. Це повинні усвідомити всі”.

Читайте також:
На Прикарпатті досі діє московська церква: прикриваються загиблими воїнами