понеділок , 29.04.2024

У Коломиї медсестри пологового будинку з’ясовували питання низьких і неповних зарплат (ВІДЕО)

На початку тижня біля поліклініки в Коломиї зібралося 10 медсестер, щоб розпитати гендиректора Коломийської ЦРЛ Андрія Кошкіна, чому з початку року у них зменшилась і без того невисока зарплата, а за червень виплатили тільки частину.

Інформатор відгукнувся на заклики медиків і ось що вдалось з’ясувати.

Перше питання, яке озвучили медсестри пологового – чому їм не в повному обсязі виплатили за червень. Друге – чому з лютого 2023 року їхні зарплати зменшилися на понад 1 тис грн. А ще медикинь турбувало питання виплати оздоровчих, адже зараз сезон відпусток.

Детальніше – у відео:

Як фінансується зарплата медикам Коломийщини: на хлопський розум

Система нарахування зарплатні медикам не кожному дається до розуміння. Раніше кошти на це йшли з Міністерства охорони здоров’я. Тепер заклади медицини отримують фінансування пропорційно до кількості наданих послуг. Іншими словами, чим більше прийомів, операцій, процедур здійснили у медзакладі, тим більші надходження.

До прикладу, відділення кардіології у Коломиї збільшило надходження до ЦРЛ на 1 млн грн, хірургічне – на пів мільйона. Протилежна ситуація у нашому пологовому будинку: кількість пологів дуже впала, відтак надходження зменшилися більше, як у двічі.

Чому за червень медикам заплатили тільки частину

“Ми цей раз видали все, що у нас було на рахунку станом на 30 червня. До 7 червня має надійти решта коштів на оплату зарплатні”, – коментує Андрій Кошкін.

І хоча ці питання мали мали бути озвучені їхньому безпосередньому начальнику Богдану Ленчовському, гендиректор ЦРЛ розтлумачив медикиням, як відбувається фінансування.

“Коломийська центральна лікарня у 2022 році вперше за своє існування по рейтингових показниках серед лікарень такого типу вийшла на перше місце у області, – стверджує гендиректор Коломийської ЦРЛ. – Але якщо говорити про гроші, то в області ми на останньому місці по коштах від НСЗУ. У нас найбільше пакетів послуг –  26 пакетів – серед закладів Івано-Франківської області. А тим часом у травні пологовий будинок недозаробив приблизно 673 тис грн”.

Звісна річ, медперсонал не може збільшити запит на пологи він мешканців Коломийщини та ВПО. Хоча, якби з нашого району жінки не їхали в область народжувати, то це могло б суттєво збільшити надходження на Коломийську ЦРЛ.

Читайте також:
У Франківську через сильні зливи впала частина пішоходного мосту (ФОТО)