субота , 04.05.2024

У Франківській ОВА заявили, що відмов на госпіталізацію чоловіків без відома ТЦК немає

В Івано-Франківській ОВА роз’яснили рішення ради оборони області щодо припинення планових госпіталізації військовозобов’язаних без погодження з територіальним центром комплектування.

Нагадаємо, раніше з’явилася інформація, що згідно з рішенням ради оборони Івано-Франківської області військовозобов’язані не зможуть лягти до лікарні без погодження з ТЦК. Мова йде про військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 59 років. Втім, як зазначив заступник голови ОВА Віталій Ільчишин, ця інформація не відповідає дійсності, інформує кореспондентка “Бліц-Інфо”.

«Вподовж останніх днів розповсюджуються інформація, нібито на Прикарпатті зупинять госпіталізацію військовозобов’язаних. Хочу звернутись до всіх і офіційно пояснити, що це не відповідає дійсності. На раді справді розглядали це питання і відповідно до 6 пункту Департаменту охорони здоров‘я було дорученого опрацювати і прийняти своє рішення щодо заборони або не заборони госпіталізації. Це питання досі опрацьовується. Жодних відмов для планових госпіталізацій військовозобов’язаних не було. Цей пункт неконкретизований, через це виникло двояке трактування та ажіотаж. Таке рішення прийняте не буде і ми не будемо порушувати закони та свободи громадян»,- пояснив заступник.

Ільчишин також додав, що в області відомі випадки, коли чоловіки, отримавши бойові повістки і маючи рішення військово-лікарської комісії, щоб уникнути служби, звертаються в заклади охорони здоров’я, “знаходять старі хвороби і госпіталізуються”. Це дає час на відстрочку.

Своєю чергою заступник в.о. директора департаменту охорони здоровʼя ОВА Володимир Дзьомбак зазначив, що саме такі випадки були приводом для запиту від територіального центру комплектування.

«ОВА працює в рамках чинного законодавства і не допустить порушення. Медицина працює в посиленому режимі, а обмеження, які можуть бути, відповідають наказу Міністерства здоров‘я. Жодних відмов для планових госпіталізацій військовозобов’язаних не було. Хочу завірити всіх, що ми напрацьовуємо це питання з медзакладами та юристами, щоб прийняти рішення, яке не порушуватиме конституційних прав»,- пояснив Дзьомбак.

Читайте також:
На війні загинула старший лейтенант медичної служби Ілона Орлова