понеділок , 29.04.2024

10 ефективних способів зміцнення імунної системи

Для забезпечення міцного здоров’я та чудового самопочуття дуже важливо підтримувати імунну систему, оскільки саме вона відповідає за захист організму від інфекцій.

Доросла людина зазвичай хворіє 1-2 рази на рік, а дитина — набагато частіше. Ліків проти застуди загалом не існує, втім є ефективні способи профілактики, які дозволяють підтримувати чудовий стан здоров’я. Профілактичні методи передбачають комплексний підхід, який включає спосіб життя, достатню фізичну активність, правильне харчування та вживання харчових добавок. Органічне поєднання цих дій підготує імунну систему до ефективної боротьби з вірусами.

Споживайте овочі та фрукти

Дуже важливо мати в щоденному раціоні достатню кількість фруктів та овочів. Спеціалісти рекомендують щодня вживати п’ят різних овочів та два фрукти. Найкраще міксувати плоди різних кольорів, а також обирати сезонну продукцію (наприклад, влітку споживати полуницю, а взимку — цитрусові). Збалансований раціон, який містить достатню кількість фруктів та овочів, здатний не лише підтримувати імунітет, але й забезпечує організм антиоксидантами для боротьби з негативним впливом вільних радикалів.

Якщо вам набридає просто їсти овочі та фрукти, ви можете готувати спеціальні салати або ж смузі. Насправді існує чимало цікавих рецептів, здатних урізноманітнити ваш щоденний раціон.

Обмежте вживання цукру та рафінованих злаків

В ході численних досліджень було виявлено, що надмірне вживання цукру призводить до пригнічення імунної системи. Саме тому варто потроху обмежити кількість його споживання, а також за нагоди обирати ефективні цукрозамінники.

Ще варто урізноманітнити власний раціон. Спеціалісти рекомендують вживати цільні зерна на кшталт дикого та коричневого рису, вівса та кіноа.

Відмовтесь від алкоголю

Оскільки алкоголь є токсином, то надмірне його споживання може призвести до того, що імунна система стане більш вразливою до вірусних інфекцій. Ще такі напої суттєво погіршують роботу ключових органів та систем людського організму, підвищуючи ризики несприятливих наслідків.

Уникайте вживання трансжирів

Такі продукти можуть чинити шкоду організму, підвищуючи не лише вразливість імунної системи до інфекцій, але й ризик виникнення серцевих захворювань. Натомість слід надавати перевагу здоровим жирам. Тож до раціону варто включити кокосову та оливкову олії, горіхи, насіння та авокадо. До речі, для смаження найкраще обирати кокосову олію, оскільки вона чудово витримує високі температури, не трансформуючи свій склад та не завдаючи шкоду здоров’ю. Натомість для заправки салатів найкраще використовувати оливкову олію.

Вживайте достатню кількість білка

Білок підтримує енергетичний ресурс людини, а також відновлює м’язи після тренування. Крім того, він допомагає збалансовувати рівень цукру в крові, а також відповідає за відчуття ситості. Саме тому дуже важливо вживати курку, яловичину та лосось. Якщо ви є веганом, то вам чудово підійдуть боби та сочевиця (можна також розглянути варіант вживання соєвих продуктів).

Підтримуйте водний баланс організму

Доросла людина має щодня вживати достатню кількість рідини: приблизно 6-8 склянок. Не слід забувати, що мова йде не лише про воду, але й трав’яні чаї, свіжовичавлені соки тощо. Але кава до цього списку не входить. Щоб не забувати випивати достатню кількість рідини, варто придбати містку пляшку та брати її з собою, коли ви йдете на роботу або по справам.

Вживайте полівітамінні та мінеральні харчові добавки

Для підтримки імунітету важливо отримувати достатню кількість вітамінів. Наприклад, вітамін С має антиоксидантні властивості та сприяє роботі імунної системи. Вітамін D активує імунні клітини, необхідні для боротьби з інфекціями. Не менш важливими є вітаміни групи В, а також Е.

Приносять користь і мінеральні добавки. Наприклад, льодяники з цинком для імунітету від Natures Plus є ефективним профілактичним засобом, який зміцнює імунну систему та захищає її від інфекцій і вірусів.

Не забувайте про активний рух

Дуже важливо щодня вести активний спосіб життя. Якщо у вас немає зайвого часу на довготривалі тренування, не варто засмучуватись: навіть відмова від ліфта на користь сходів принесе користь здоров’ю. Спеціалісти рекомендують знаходити хоча б 30 хвилин щодня на невеликі тренування: біг, йогу, плавання тощо.

Застосовуйте методи релаксації

Стрес негативний впливає на стан організму, заподіюючи шкоду й імунній системі. Саме тому важливо вживати якомога більше різних заходів для протидії його руйнівному впливу. Можна звернутись до медитацій, адже зараз існує чималий вибір спеціальних застосунків для цього.

Приділяйте достатню увагу якісному сну

Для підтримки імунної системи важливо мати 7-9 годинний сон. Щоб забезпечити його, важливо дотримуватись режиму дня. При проблемах із вчасним засинанням рекомендується обмежити використання електронних пристроїв за годину до сну, приймати спеціальні розслаблюючі ванни, а також вживати вітаміни для сну після консультації із лікарем.