середа , 08.05.2024

Як пересуватися за допомогою крокуючих ходунків

Здорові люди навряд чи замислюються над тим, як вони пересуваються. У той час людям похилого віку, з інвалідністю кожен крок може даватися надто тяжко. У когось кожен рух викликає біль, а хтось взагалі не здатен стати на ногу.

Це не привід відмовлятися від мобільності, звичного способу життя. Сучасні виробники медичної техніки пропонують різні варіанти пристроїв для пересування. Серед них – опорні ходунки для інвалідів та літніх людей, після операції.

Купуючи пристосування для близької людини, важливо керуватися:

  • загальним станом пацієнта;
  • його віком;
  • особливостями конструкції;
  • місцем використання.

Перед покупкою варто проконсультуватися з лікарем, який підкаже, на яких моделях потрібно зупинитися у певній ситуації. Адже пристосування мають різну будову. Одні з них потрібно повністю переставляти, адже вони обладнані лише опорними ніжками. У ролаторів може бути три або чотири колеса. Є й пристосування, в яких поєднуються колеса з ніжками.

Оскільки проблеми з опорно-руховим апаратом виникають у людей різного віку й комплекції, в продажі представлені засоби для пересування з різним навантаженням. Серед них – вироби для користувачів з вагою до ста кілограмів і з підвищеним навантаженням.

Як правильно пересуватися з ходунками

До кожного товару медичного призначення виробники додають інструкцію з використання. Якщо певний момент залишився незрозумілим, співробітники магазину медтехніки Baldinelli нададуть необхідну інформацію. Загалом рухатися, використовуючи ортопедичні ходунки для старих людей, можна наступним чином:

  • Виріб посувається вперед, після чого користувач крокує до нього. Лікті потрібно тримати напівзігнутими, а спину прямою. Такі дії повторюються до тих пір, поки людина дійде до місця призначення.
  • Користуватися пристосуваннями можна тільки при сухій неслизькій дорозі. Якщо самопочуття погане (відчувається слабкість, паморочиться в голові), також краще перечекати.

Пересуваючись, хворий повинен стояти не за конструкцією, а всередині рами. Нахиляти їх вперед, переставляти надто далеко не варто. Заборонено також  спиратися на певну сторону всім тілом, користуватися зламаним обладнанням.

Які види ходунків для інвалідів можна придбати в Україні

Залежно від особливостей конструкції і спрямованості, пристосування буває:

  • Універсальним – використовується як стаціонарне або крокуюче.
  • Стаціонарним – під час руху потрібно переставляти всю конструкцію.
  • Крокуючим – повторюють рухи користувача.
  • Складним – підходять для експлуатації в обмеженому просторі, під час поїздок.

Ще одним різновидом пристосувань є ролатори. Це ті ж ходунки для дорослих, але оснащені колесами. Додатково вони можуть мати сидіння, кошик, що робить їх більш зручними.

Які плюси має пристосування

Медичне реабілітаційне обладнання, при правильному виборі і використанні, допомагає людині швидше відновити рухові функції. Купуючи ходунки для людей похилого віку, потрібно враховувати їхній зріст. Пересування має відбуватися згідно з інструкцією до виробу.

Якщо у хворого ослаблена мускулатура рук, варто придбати крокуючу модель. На відміну від моделей стаціонарного типу, частина, що пересувається, має набагато меншу вагу. Зручними є й моделі з колесами. Піднімати їх не потрібно. Достатньо штовхати вперед.

Ходунки спрощують координацію рухів, знімають навантаження з ніг, допомагають хворому, літній людині підтримувати рівновагу. У порівнянні з тростинами, милицями, вони забезпечують користувачеві більш стійке положення.