середа , 24.04.2024

Росіяни підірвали Каховську ГЕС. Чим це загрожує?

Російські окупати підірвали Каховську ГЕС. Гребля водосховища зруйнована.

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін у відеозверненні підтвердив підрив греблі Каховської ГЕС. Сьогодні, 6 червня, о сьомій ранку він сказав, що вода досягне критичного рівня через 5 годин, пише ВВС-Україна.

Людей просять терміново евакуюватися. Є загроза затоплення на правобережній частині Дніпра для таких населених пунктів, що розташовані нижче по течії: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, частково місто Херсон – острів Корабел.

Так званий керівник окупаційної адміністрації Новокаховського району Володимир Леонтьєв спочатку заперечував підрив греблі. Потім він сказав, що в результаті нічних ударів зруйновані засувки. Зараз відбувається неконтрольоване скидання води нижче за течією. Леонтьєв стверджує, що евакуація населення поки що не потрібна.

Як евакуюють людей?

Станом на 07:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів.

Евакуацію людей з цих сіл проводять автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва.

О 12:00 на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва.

За даними ОВА, близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні. Російські телеграм канали публікують відео, як вода затоплює Нову Каховку. Є загроза затоплення до 80 населених пунктів — заявив прем’єр Денис Шмигаль.

“Знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку Росії, яка несе за це повну відповідальність. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави”, – зазначив Шмигаль.

З’явилися відео, як від великої води на півдні тікають тварини, як поліцейські рятують собак, що тонуть.

Чи є загроза для АЕС?

На березі Каховського водосховища розташована Запорізька атомна станція, що 1,5 роки окупована росіянами. ЗАЕС охолоджують водою зі сховища. Експерти раніше попереджали, якщо рівень води знизиться і її бракуватиме в ставках-охолоджувачах, то це поставить питання про загрозу ядерної аварії.

Руйнування ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте ситуація контрольована, заявили в Енергоатомі.

У МАГАТЕ поки заявили про відсутність безпосередньої загрози для ЗАЕС після підриву Каховської ГЕС.

Хто залишиться без води?

Вода у Каховському водосховищі стрімко падає – близько 15 см. за годину, повідомила влада міста Нікополь, розташованого на березі водосховища. Людей, які живуть вище по течії від ГЕС, просять зробити максимально можливі запаси питної і технічної води.

Йдеться про загрозу позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів, загрозу для ЗАЕС, заявив Андрій Єрмак, голова офісу президента.

У Кривому Розі вже заявили, що знизять споживання води на виробництвах та обмежать для населення. 70% водопостачання міста залежить від Каховського водосховища.

Як це сталося?

Вночі 6 червня росіяни підірвали машинну залу Каховської ГЕС. Гідроелектростанці. повністю зруйновано, відновленню вона не підлягає, заявили в Укргідроенерго.

За попереднім прогнозом, очікують, що вода вийде з водосховища впродовж 4 днів. У соцмережах з’явилося відео неверифіковане відео моменту підриву у ГЕС.

Гребля була давно замінована росіянами.

Окупаційна влада Нової Каховки заявляє, що українці вдарили по греблі з РСЗВ “Вільха”.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС Генеральна прокуратура України розпочала розслідування за статтею екоцид.

“Усі служби працюють. Скликав РНБО”, – заявив президент Володимир Зеленський, зазначивши, що росіяни “руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі”.

Російські військові ще давно замінували дамбу Каховської ГЕС. Про те, що РФ, імовірно, готується підірвати дамбу, говорили іноземні експерти. У Москві ж звинувачували в таких намірах Україну і таким чином виправдовували необхідність евакуації цивільних з окупованих ними територій правобережної Херсонщини.

Каховське водосховище – величезне рукотворне озеро, яке ще часто називають морем. Воно є останнім у мережі водосховищ Дніпра. З 1950-х років водосховище забезпечує питною та зрошувальною водою південні регіони України – Херсонську та Запорізьку області. Водосховища відіграють головну у забезпечені водою міст і сіл навколо.

Читайте також:
Верховна Рада продовжила дію воєнного стану і мобілізації