п’ятниця , 29.03.2024

Пропіленгліколь: властивості та особливості застосування

За останні кілька років без хімікатів стало уявляти наше життя. І йдеться не про якісь рідкісні випадки застосування, а про звичайнісінький побут: косметика, миючі засоби і навіть харчі.

Одним з найпопулярніших є саме пропіленгліколь, який використовують у різних сферах. Детальніше про нього розповідається на сайті https://vorobus.com/2023/04/vlastyvosti-ta-pryznachennia-propilenhlikolia.html. Проте дещо розкажемо й ми.

Пропіленгліколь: що це?

Багато хто чув про таку сполуку, як пропіленгліколь. І це не дивно, адже цю безбарвну речовину, яка не має запаху, використовують у багатьох сферах промисловості – від харчової до косметологічної.

Пропіленгліколь легко взаємодіє з водою та рядом речовин (смолою, різними маслами, ацетоном, бензином тощо) і повністю розчиняється в них. При цьому, температура кипіння речовини становить 188 градусів за Цельсієм, що робить її доволі стійкою.

Важливо: пропіленгліколь є безпечною речовиною та не має обмежень щодо свого використання.

Загалом, пропіленгліколь застосовують у таких сферах:

  1. Фармацевтична промисловість. Він є прекрасним емульгатором, а також посилює компоненти, що необхідні для зберігання крові в лабораторних термостатах.
  2. Косметологічна промисловість. Діє як зволожувач та розчинник майже в 98% всіх засобів. Зокрема, його активно додають у креми та маски для обличчя, в гелі для душу, у різні лосьйони, а також майже в усі засоби для догляду за волоссям.
  3. Харчова промисловість. Завдяки здатності утримувати вологу, його активно додають в різні соуси, морозиво та кондитерські вироби. Зрідка – до м’ясних продукцій. Це дозволяє зберегти свіжий вигляд найдовше.

Примітка: пропіленгліколь також активно використовують при виготовлення лаків та фарб (будівельних, косметологічних), а також при створення штучних волокон.

Де купити пропіленгліколь

Оскільки пропіленгліколь – абсолютно безпечна хімічна речовина, яка не потребує додаткових засобів захисту чи умов для використання та зберігання, він знаходиться у вільному доступі. Тобто, купити його зможуть всі охочі.

Чи не найбільше пропозицій є в мережі за відповідними запитами. Ціни коливаються залежно від об’єму речовини (кількості літрів), а також відсотковості розчину (від 40% і до 100%).

Важливо: залежно від сфери використання, пропіленгліколь можуть застосовувати в «чистому» вигляді, тобто 100% речовини, або ж у розбавленому. Наприклад, для косметичних засобів оптимально є 75-85%, для опалювальних приладів – 45-56%, для сфери харчування – 60-80%, тоді як при виготовлення лаків та фарб – всі 100%. Тому перед покупкою слід уточнювати, для чого саме вам потрібен пропіленгліколь.

Як бачимо, сьогодні без хімікатів – нікуди. Деякі шкідливі, яких треба остерігатися, проте є і такі, що абсолютно безпечні. До них належить і пропіленгліколь, який застосовують в багатьох сферах. Використовувати його можна і самотужки, попередньо ознайомившись зі всіма особливостями сполуки.