п’ятниця , 26.04.2024

«Жоден з них не отримує зарплату», – у міськвиконкомі розповіли, хто та за що отримує гроші від громади

Жоден з 25 членів міськвиконкому м. Івано- Франківськ на громадських на засадах не отримує зарплату. Водночас, кожен з цих посадових осіб відповідає за важливий напрямок у громаді.

На сесії Івано-Франківської міської ради внесли зміни до кількісного і персонального складу виконавчого комітету. Таким чином станом на березень 2023 року до головного виконавчого органу Івано-Франківської громади входить 56 осіб, пишуть Версії.

Громада виросла втричі

Івано-Франківська громада остаточно сформувалась в 2020 році. 12 червня 2020 року Уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів, в Україні сформовано 1469 територіальних громад. Івано-Франківська міська територіальна громада включала вже 19 населених пунктів, її площа зросла більше, ніж втричі.

Збільшилась і чисельність громади: якщо в 2019 році населення Івано-Франківська становило 236 602 осіб, то станом на кінець 2022 року в громаді проживає 301 550 осіб. Зі збільшенням громади збільшився і кількісний склад виконавчого комітету.

Що каже Закон?

За законом, до складу виконавчого комітету обов’язково входить голова громади, його заступники, секретар ради, керуючий справами виконавчого комітету, керівники виконавчих органів ради, старости. Оскільки Івано-Франківська громада об’єднала навколо обласного центру ще 18 сіл (Березівка, Братківці, Вовчинець, Добровляни, Драгомирчани, Камінне, Колодіївка, Крихівці, Микитинці, Підлужжя, Підпечери, Радча, Тисменичани, Угорники, Узин, Хриплин, Черніїв, Чукалівка), то окрім міського голови та його заступників до складу виконкому ввійшло 18 старост приєднаних сіл.

Також закон регламентує, що до виконавчого комітету можуть входити й інші особи, наприклад, приватні підприємці, директори комунальних закладів, начальники місцевих відділів поліції тощо. Наразі таких осіб у франківському виконкомі – 25, всі вони – представники різних галузей. Ці люди – члени міського виконавчого комітету на громадських засадах.

Хто отримує зарплату?

Всі члени міськвиконкому на громадських не отримують жодної копійки заробітної плати від громади.

Щодо міського голови, його заступників, старост – то вони отримують зарплатню відповідно до посад, які обіймають. При цьому, більшість заступників міського голови працюють в департаментах та інших структурних підрозділах міськради.

Наприклад, заступниця мера Вікторія Дротянко очолює Департамент освіти та науки, заступник мера Руслан Гайда – директор Департаменту по взаємодії зі Збройними силами України, Національною гвардією України, правоохоронними органами та надзвичайними ситуаціями, заступник мера Микола Вітенко – директор Департаменту комунальних ресурсів та сільського господарства, заступник міського голови Віталій Федорів – директор Департаменту інтеграції громад, внутрішньої політики та роботи з внутрішньо переміщеними особами, заступник міського голови Михайло Смушак – директор департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики, а заступник міського голови Тарас Полатайко – директор Департаменту благоустрою.

“Наголошую, що жоден із членів виконавчого комітету не отримує за цю роль заробітної плати. Не передбачено такого, що платять за те, що ти входиш у структуру виконавчого комітету, як виконавчого органу”, – відмітив в одному з інтерв’ю керуючий справами виконавчого комітету Ігор Шевчук.

На громадських засадах – на благо громади

Залученість до роботи виконавчого комітету людей різних професій дозволяє якісніше та оперативніше розв’язувати різноманітні питання.

“А їх після об’єднання у міста та приміських сіл виникає дуже багато”, – впевнені у виконкомі.

Наразі на громадських засадах у виконавчому комітеті Івано-Франківської міської ради 25 осіб. Серед них освітяни, підприємці, науковці, історики, будівельники, представники благодійних організації, спорту, культури. Кожен з них представляє і відповідає за свій напрямок.

“Я заступник директора благодійного фонду “Карітас Івано-Франківськ”. На запрошення міського голови стати членом виконкому, радо відгукнулася. Відвідую засідання, працюю на громадських засадах. Для мене важливо бути частиною команди міського голови, адже під час засідань виконкому з поміж багатьох питань розглядаються важливі питання соціального захисту різних категорій населення нашої громади. Велика увага приділяється дітям, розвитку освітніх, культурних та дозвіллєвих заходів, збереженню історичних пам’яток архітектури. Місто та громада розвивається. Нещодавно делегація Карітас Івано-Франківськ зустрічалась з мером міста Фульда (Німеччина) та домовились про розвиток співпраці у сфері освіти, медицини та транспорту. Разом прикладаємо зусилля для розбудови та покращення стандартів якості життя”, – відмічає член виконкому Наталія Козакевич.

Серед членів виконавчого комітету, які працюють на громадських засадах, є люди з науковими та вченими ступенями. Серед них – кандидат економічних наук Наталія Гречаник.

“Я стала членом виконавчого комітету через активну громадську позицію – я є співзасновником громадської організації “Науково-аналітичний центр Івано-Франківської територіальної громади”. Коли почалася реформа децентралізації, ми досліджували ресурсний потенціал тих сіл, які мали приєднатися Івано-Франківська, застосовували науковий підхід та методологію так званого SWOT-аналізу, щоб зрозуміти, які села є більш спроможними, які виклики чекають місто і що конкретно зможе отримати громада в кінцевому підсумку. Це було ґрунтовне дослідження, яке наша громадська організація представила на розгляд місцевої влади. В межах можливостей – цікавимось, робимо, узгоджуємо”, – розповіла Наталія Гречаник.

На громадських засадах у виконавчому комітеті Івано-Франківської громади і Олександр Богачов, який був конкурентом мера Руслана Марцінківа на місцевих виборах.

“Виконком – це одна із складових органів місцевого самоврядування. МВК вирішує всі питання забезпечення життєдіяльності громади, тому важливо орієнтуватись в цих процесах, завжди є можливість чітко проінформувати жителів громади щодо тих чи інших питань! Але важливо, щоб виконком не перетворювався на другий патронат його очільника. Рішення про внесення змін до рішення про утворення МВК приймає сесія міської ради, тому вони відповідальні про кількісний і якісний склад МВК”, – зауважує Олександр Богачов.

Читайте також:
На Прикарпатті попрощалися зі ще одним полеглим героєм