субота , 27.04.2024

В місті на Прикарпатті планують побудувати три газові котельні і шість твердопаливних

1 травня в електронній системі державних закупівель Прозорро управління архітектури та містобудування оголосило тендер на розроблення детальних планів території для будівництва трьох модульних газових котелень у Калуші — на території другого, десятого ліцеїв та закладу дошкільної освіти «Росинка» та модульної котельні на території Студінської гімназії.

Бюджет закупівлі становить близько 447 тис. гривень. Документи можна подавати до 9 травня. Зазначено, що аукціон проводитися не буде. За проєктом договору, термін виготовлення проєктів детальних планів території — до 1 вересня поточного року.

Нагадаємо, наприкінці 2021 і на початку 2022 року Калуська міська рада затвердила два десятки рішень, якими надала дозволи на розроблення проєктів детального планування території для будівництва модульних газових котелень на територіях восьми калуських ліцеїв, восьми закладів дошкільної освіти, палаців культури «Юність» і «Мінерал», музичної школи на вул. Коновальця і басейну «Посейдон».

Однак наміри змінилися і для опалення бюджетних закладів запланували ставити меншу кількість котелень, але вже на твердому паливі. Відтак на початку цього Калуська міська рада прийняла рішення, якими надала дозвіл на розроблення детального плану території для будівництва чотирьох модульних котелень (поблизу ПК «Юність» і четвертого ліцею, поблизу сьомого ліцею, поблизу п’ятого ліцею і поблизу дитячої поліклініки), а також для реконструкції трьох теплопунктів під модульні котельні (поблизу шостої школи і ДЮСШ «Сокіл», поблизу десятого ліцею та дитячого садка «Росинка» та поблизу міської поліклініки).

Раніше, у березні, управління архітектури вже провело закупівлю послуги з розроблення детальних планів території для будівництва чотирьох твердопаливних котелень та для реконструкції під твердопаливні котельні двох теплопунктів (за винятком теплопункту біля десятого ліцею). Закупівлю оголошували з бюджетом 300 тис. гривень, її переможцем стало ТОВ «Компанія Геонікс» з Київської області. Договір на розроблення шести ПДП уклали 4 квітня на суму близько 197,5 тис. гривень. Термін надання послуг — до кінця липня поточного року.

Нагадаємо також, що у лютому міська рада передбачила у бюджеті громади близько 2,9 млн гривень на проєктні роботи з будівництва трьох твердопаливних котелень та реконструкції під такі котельні двох теплопунктів. А у квітні виділили ще 7 млн гривень — для будівництва модульних газових котелень в десятому і другому ліцеях.

Як пояснив у коментарі «Вікнам» заступник міського голови Богдан Білецький, вивчали різні варіанти забезпечення теплом закладів бюджетної сфери (нагадаємо, у Калуші планують відмову від центрального опалення, однак скоріш за все не цього року). У підсумку вирішили будувати твердопаливні котельні. Винятком є другий і десятий ліцеї та дитячий садок «Росинка». Тут, за словами Богдана Білецького, — висотна забудова, і у разі будівництва котельні на твердому паливі вивести трубу для безпечного відведення газів буде технічно складно.

Поки що у бюджеті громади не закладено коштів на проєктування та будівництво усіх запланованих котелень. Цього року реалізувати масштабний проєкт з реконструкції й будівництва локальних котелень у Калуші не розраховують, але хочуть максимально просунутися, щоб звершити його наступного року.

Читайте також:
Апеляційний суд ухвалив рішення у справі банкрутства відомого забудовника з Івано-Франківська