середа , 24.04.2024

Франківськ став лідером по наданню електронних послуг

Разом з Івано-Франківськом електронні сервіси у всіх сферах – житла, соцпослуг, освіти, ЖКГ та благоустрою – є ще в семи тилових містах України – Вінниці, Кам’янському, Дніпрі, Мукачево, Дрогобичі, Львові та Червонограді.

Інші українські міста втілюють інструменти електронного врядування вибірково – не у всіх сферах.

Програма “Прозорі міста” Transparency International Ukraine дослідила електронні сервіси українських міст у сфері житла, соцпослуг, освіти, ЖКГ та благоустрою. Лише 8 міст з досліджуваних 70 мають е-сервіси з усіх вищеперерахованих сфер.

«Кожен громадянин повинен мати доступ до якісних послуг, як-от освіта, житло, медичні, соціальні та комунальні послуги. Особливо гостро ця потреба постає у період війни, кризи та надзвичайних ситуацій. Широкомасштабне вторгнення росії в Україну не стало винятком: до наявних запитів мешканців додалися нові — виплати для ВПО чи забезпечення їх житлом», – відмічає аналітик програми “Прозорі міста” Вікторія Онищенко.

У 2022 році команда програми «Прозорі міста» Transparency International Ukraine дослідила прозорість 70 тилових міст в умовах війни. Серед іншого, аналізували міські ради на предмет наявності електронних інструментів, які дозволяють подати заяву на житло, замовити місце або послугу в міських установах соціальної допомоги, зареєструвати дитину в заклад освіти, а також залишити скаргу щодо роботи питань благоустрою чи ЖКГ. Івано-Франківська міська рада потрапила в список:

  • 12 міст, що забезпечили можливість електронної реєстрації заяв на житло;
  • 19 міст, які мають е-сервіси чи е-інструменти, що стосуються послуг соціальної сфери;
  • 32 міст, які організували подачу онлайн-заявок на зарахування до закладу шкільної чи дошкільної освіти;
  • 35 міст, які мають дистанційну реєстрацію в школи чи садки;
  • 40 міськрад, які мають платформу чи інструмент реагування на скарги.

Чому важливо впроваджувати такі інструменти? Електронні сервіси покликані сформувати інфраструктуру електронних послуг, і допомагають:

Оптимізувати ресурси. Електронні рішення дозволяють зменшити кількість залучених працівників, час на прийняття заявок та обсяги ручної (паперової) роботи.

Відчути безпеку та соціальну згуртованість. Онлайн-послуги покликані допомогти конкретним людям, які перебувають у вразливому становищі. Окрім того, можливість отримати у зручний спосіб послуги, особливо вразливим категоріям людей, сприяє інклюзивності послуг, адже до розподілу ресурсів мають доступ усі соціальні групи, незалежно від їх статусу чи фінансових можливостей.

Електронні послуги є складовою електронного врядування, покликаною забезпечити зручність, швидкість, універсальність та прозорість надання послуг населенню. Необхідними такі цифрові інструменти стають саме зараз, під час великої війни, коли різко зростає кількість тих, кому терміново потрібна соціальна допомога, житло чи освіта.

Читайте також:
На Прикарпатті командир військової частини наказував підлеглим незаконно рубати дерева