вівторок , 23.04.2024

Дмитро Луфер розповів, яким у Франківську буде новий пологовий

Яким стане новий медичний заклад, чому він потрібен громаді, які послуги зможуть отримати жінки й коли він запрацює, розповів один із авторів проєкту експерт з охорони здоров’я Дмитро Луфер.

У його професійному портфоліо – участь у найсучасніших в країні медичних проєктах, таких як мережа клінік Into-Sana, робота заступником міністра охорони здоров’я та радником прем’єр-міністра. Загалом – 20-річний досвід в медичній галузі. Дмитро Луфер наполягає: успішні інвестиції в медицину – це завжди історія в довгу. Одна з таких історій починається в Івано-Франківську вже сьогодні.

Новий пологовий: концепція

Первісний задум був збудувати саме пологовий будинок. На сьогодні приватні пологові будинки в країні сконцентровані в центрі – в Києві та Дніпрі. І виходить, що Західна Україна наче обділена сучасними приватними пологовими. Комунальні заклади, звісно, працюють, але вони ще далеко не завжди і не в усьому можуть задовольнити запити жінок.

У мене двоє дітей, обидва народилися в комунальних пологових, і це не сильно дешевше, ніж в приватних. Ба більше, в комунальних закладах є проблеми, які не можна вирішити навіть грошима. Якщо в палатах немає санвузлів, а тільки один на блок, на коридор, то це не можна вирішити грошима, на жаль. Хай скільки б ти заплатив, його тобі в палату не перемістять. Те саме – якщо немає умов перебування батька, чоловіка з жінкою… І так далі.

Але пологовий сам по собі не забезпечує комплексності медичного сервісу – ведення вагітності, спостереження за новонародженою дитиною, здоров’ям матері після пологів тощо. Тому інвестори вирішили додати поліклініку, тобто амбулаторну частину, яка б опікувалася жінками до та після пологів.

Частина можливих проблем з вагітністю, скажімо, міоми, може вимагати і хірургічного втручання. Так з’явилася ідея доповнити заклад повноцінним хірургічним відділенням. Зрештою, вийшли на проєкт багатопрофільного медичного центру, зосередженого на здоров’ї матері і дитини. Тобто в новому закладі будуть і пологовий, і діагностика, і клініка, і хірургія – увесь спектр медичних послуг для породіль.

Чого хочуть жінки

Перед тим як почати розробку проєкту і будівництво, в Івано-Франківську та області провели ретельне і масштабне дослідження запитів жінок. Численні глибинні інтерв’ю з породіллями дозволили виявити, чого жінкам не вистачало, чого б їм хотілося. Наступним етапом було анкетне опитування мешканців області, яке дало змогу з’ясувати, чи потрібен такий заклад в регіоні і чи готові вони користатися його послугами.

Одна з концепцій, яку ми хочемо реалізувати: «пологовий, куди хочеться повернутися». Бо дослідження показали, що зазвичай у жінок не дуже добрі враження від перебування в пологових. Ми хочемо створити такий рівень сервісу, щоб радість від появи нового життя не затьмарювали побутові проблеми чи ставлення персоналу.

Тому в закладі будуть окремі палати для кожної породіллі з можливістю спільного перебування партнерів чи родичів, з санвузлами та іншими зручностями (всього 20 палат спільного перебування). Школа батьківства. Спільні простори, де жінки можуть спілкуватися. Якісне харчування від власної кухні. І низка додаткових опцій: перукарня, магазин дитячого одягу, квітковий салон, кав’ярня, трансфери до та з пологового тощо. Все – аби огорнути молоду маму турботою і комфортом.

Одна з головних рис, яка вирізнятиме новий пологовий, – це принципова відсутність такого, на жаль, звичного для вітчизняних закладів явища, як біганина зі списком речей, які треба купити.

В державних закладах, повірте моєму досвіду, хоч скільки б ви платили, ви все одно займаєтесь біганиною. Тобто навіть якщо ти платиш певну суму за пологи, тобі все одно дають листочок – купити ліків, серветок і так далі. Коли питаєш: «Скажіть, а ви не можете взяти в мене ще 500 гривень і зробити це самі?» – «Ні, в нас так організовано. От вам листочок, йдіть тут через дорогу, вам дадуть».

Про рівень медицини і обладнання

Комфорт і продумана організація – не єдині переваги нового пологового в Івано-Франківську.

Не має сенсу збудувати красивий готель, не створити в ньому якісної медичної допомоги і назвати це пологовим. Бо все одно базова річ – це медичні послуги.

Ми дуже прискіпливо підходимо до вибору обладнання. Пологові зали, палати, реанімації для новонароджених, УЗД, лабораторія, обробка інструментів, хірургія і діагностика – все буде укомплектовано найкращим обладнанням з того, що на сьогодні існує. Всі 22 палати в хірургії – одномісні.

Жінки не часто скаржаться саме на медицину. Бо пологи – це історія, яка, на щастя, майже не залежить від лікаря, якщо все проходить добре. Переважно жінки нарікають все-таки на умови, на ставлення персоналу, на біганину за ліками. Вони не кажуть: лікар був поганий. Бо лікар зазвичай нормальний. В тому сенсі, що він настільки хороший, наскільки вдало пройшли пологи. Лікар поганий, коли щось пішло не так. Ми зробимо все, щоб лікар знав: якщо йому треба ШВЛ, то він є, і дуже якісний. Якщо йому треба наркозний апарат, то він є. Якщо йому треба інструменти, то вони є. І не ті, які він сам купив і в чемоданчику зберігає й нікому не дає, а ті, які є в закладі.

У виборі обладнання новий заклад орієнтується передовсім на всесвітньо відомі бренди Siemens, Canon і General Electric. У хірургії – це німецькі виробники Richard Wolf і Karl Storz. Можливо, дещо закуплять в корейців: Samsung вже має гарну історію в медичній галузі. Але точно не буде нічого китайського.

У клініці Центру буде дитяче і доросле відділення – 7 діагностичних та 27 консультативних кабінетів. Доросле зосередиться передовсім на обслуговуванні жінок, але й для чоловіків працюватиме окремий діагностичний блок. У клініці будуть всі вузькі спеціалісти: гінеколог, гастроентеролог, кардіолог, отоларинголог та інші – всі, хто може знадобитися. Аналогічно – в дитячому відділенні. Окремо – відділення ведення вагітності: гінекологи і акушери, все для обстеження вагітних – КТ, МРТ, УЗД, мамограф, рентген.

Персонал: де взяти медиків?

В новому медичному Центрі матері й дитини працюватимуть майже 400 лікарів і медичних працівників. Чи є в Івано-Франківську стільки фахівців? Так, є.

Хтось перейде в новий пологовий з комунальних закладів, причому зовсім не обов’язково франківських. Також у місті сьогодні багато висококваліфікованих медиків, які переїхали з інших регіонів, де медзаклади постраждали внаслідок війни.

У Центрі будуть працювати і досвідчені, і молоді фахівці, які перейматимуть досвід старших колег. Ми запланували створити навчальний центр – передовсім для молодшого і середнього медичного персоналу.

Оскільки ця історія все одно в довгу, то в нас є плани, як будувати передачу досвіду і навчання всередині. Як вирощувати лікарів, бо ви ж не можете взяти готового лікаря, який у вас пропрацює 50 років. Йому теж треба розвиватися, йому треба навчати інших.

Новий пологовий – це кращі умови не тільки для породіль, а й для самих медиків: гідна біла зарплата, доступ до найсучасніших технологій і обладнання, можливості для професійного розвитку.

Приватний пологовий – це для багатих?

Саме слово «приватний» людей трохи лякає, коли йдеться про медицину. Воно наче стає синонімом до «недоступний» і «дорогий». Людей цікавить, чи зможе собі дозволити послуги приватного закладу звичайна родина з Івано-Франківська та області. Наша відповідь: так.

Наш орієнтир – це трохи більше, ніж ті гроші, які платять неофіційно в конвертах. Це те, в що б ми хотіли вкластися, як найдоступніший варіант. Ми не можемо вкластися в ті самі, бо нам же не компенсують комунальні витрати і приміщення, не купують обладнання і так далі. Але це точно не буде вдвічі дорожче. З досвіду міст, де працюють приватні пологові, можу сказати, що це приблизно півтори ціни, яку платять в комунальному закладі «під столом».

Крім того, у новому франківському пологовому буде кілька варіантів розміщення на вибір – відповідно й різна вартість.

Важливий аспект – відповідальність, яка у приватному пологовому завжди вища. Жінка підписує із закладом договір – на ведення вагітності і самі пологи, в якому чітко вказано обов’язки сторін. Розписано, що повинна виконувати породілля, що гарантує заклад.

У приватних закладах розуміють, якщо людина піде судитися, то ймовірність, що вона піде судитися з приватним, набагато вища, ніж з комунальним. Бо люди вважають, що з комунальних нема що брати, який сенс з ними сперечатися? Який сенс їм щось доводити? Марна трата часу і сил. Тому приватні насправді більше переймаються якістю.

В комунальних такого немає – там просто направлення. Якщо, наприклад, кесарів розтин плановий, то у вас є направлення. Якщо ж починаються звичайні пологи, вас привозять або ви приїжджаєте в заклад, шукаєте лікаря, з яким домовлялися. А він у цей час може бути на дачі. Тоді вам дають іншого, якого ви вперше бачите.

Сама по собі непрозорість, тобто необхідність шукати когось знайомого чи кому дати гроші, щоб все пройшло успішно, дратує молодих людей сьогодні. Це певна радянська звичка – всюди шукати «блат» і домовлятися. Сучасні люди вже не вміють і не люблять цього робити. Їм потрібен прозорий цивілізований сервіс. І ми готові такий запропонувати.

Де і коли відкриють новий пологовий в Івано-Франківську

Будівництво нового Центру матері і дитини в Івано-Франківську в районі Південного бульвару вже стартувало. Усі необхідні дозвільні документи інвестори – компанія “Медінвестактив” – отримали, і підрядники почали роботу.

За попередніми довоєнними розрахунками заклад планували відкрити вже через рік від початку будівництва. Сьогодні ж, звісно, так впевнено прогнозувати неможливо, але затягувати з будівництвом точно не будуть.

Війна, до речі, змусила внести корективи в проєкт – в закладі передбачили укриття. Щодо джерел живлення, то відповідно до норм їх буде три, одне з яких – потужний генератор.

Сама будівля – проєкт талановитого українського архітектора Олега Сидоренка, який, наприклад, проєктував відомий пологовий «Лелека» в Києві. Це буде ошатна і делікатно вписана в ландшафт чотириповерхова споруда, яка займе лише 15% від виділеної для закладу ділянки. Решта території – сквер, газони, доріжки, де зможуть виходити на прогулянки жінки з дітьми з пологового чи мешканці сусіднього мікрорайону.

У новому закладі прийматимуть 6-10 пологів на день.

Вірю, що до дня відкриття закладу ми вже переможемо і всі будуть повертатися в Україну. У нас будуть народжувати не тільки франківки, а й мешканки всієї області та й України загалом. І можливо, колись повернуться до нас знову. Тому що це буде пологовий, який залишає лише найкращі спогади.

Читайте також:
На війні загинув прикарпатець Любомир Бриштан