четвер , 18.04.2024

Субсидія на неопалювальний період: кому і як призначають

У квітні закінчується опалювальний сезон і з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період.

Субсидії і пільги на неопалювальний сезон з травня перепризначать для переважної більшості одержувачів, які отримували субсидію в опалювальному періоді, автоматично. За умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини. Про це повідомив Пенсійний фонд.

Якщо ж такі зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надавати про них інформацію до органу Фонду протягом 30 днів.

Проте є категорія людей, яка має обов’язково звернутися за субсидією на неопалювальний період.

Кому потрібно подати заяву і декларацію

На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання і сплачують житлово-комунальні послуги;

кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;

домогосподарство звертається за призначенням субсидії на придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива.

Виключно на підставі звернення субсидія надається на неопалювальний сезон, якщо в опалювальний розмір плати за ЖК-послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла і соціальних нормативів ЖК-обслуговування не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу.

“Тобто субсидію було призначено 0,00 грн”, – пише Фонд.

Якщо зазначені домогосподарства претендують на призначення субсидії на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня), – представники такого домогосподарства мають у зручний для себе спосіб подати до органу Фонду заповнені нові заяву і декларацію.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального (опалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону. Але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Як враховуються доходи

Якщо субсидія призначається з початку неопалювального сезону, для розрахунку враховується середньомісячний сукупний дохід за третій і четвертий квартали попереднього календарного року.

При цьому пенсійна виплата враховується у розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

Куди і як подати документи

Подати документи на призначення субсидій і пільг до органів Пенсійного фонду можна декількома способами, в залежності від того, який є зручнішим:

особисто, звернувшись до сервісного центру Фонду;

поштою, на адресу органу Фонду;

або online – через вебпортал електронних послуг Фонду чи мобільний застосунок Пенсійний фонд.

Крім того, як і раніше, можна подавати документи до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг і через портал “Дія”.

Читайте також:
Що робити, якщо випадково розбили товар у магазині