четвер , 02.05.2024

Податкова служба отримає доступ до банківських рахунків українців

У найближчій перспективі податкова служба України отримає можливість отримувати інформацію про банківські рахунки громадян.

У липні цього року стартує автоматичний обмін фінансовою та податковою інформацією з податковими органами країн Євросоюзу. Це призведе до повної транспарентності, оскільки банки будуть зобов’язані надавати інформацію про рахунки та залишки на них на запит податкової, пише “Фокус”.

“Україна поступово адаптує законодавство до європейського. У березні парламент ухвалив законопроєкт, який передбачає здійснення обміну фінансовою інформацією з податковими органами ЄС. За словами юристів, це повна детінізація, а одним із наслідків стане розкриття банками інформації про рахунки за запитом податкової. Автоматичний обмін інформацією планують запустити у липні, тож перший обмін може відбутися у 2024 році за звітний період з 1 липня 2023 року до 31 грудня 2023 року”, – ідеться в повідомленні.

Автоматичний обмін фінансовою інформацією стосуватиметься усіх: ФОПів, юридичних та фізичних осіб.

“Мета обміну – боротьба з ухиленням від сплати податків та детінізація доходів. Податкова усвідомлює, що деякі податкові резиденти України можуть приховувати свої доходи за кордоном. Автоматичний обмін інформацію стане додатковим стимулом для своєчасного декларування доходів та сплати податків в Україні”, – зауважив юрист Іван Маринюк.

Запровадження Україною автоматичного обміну інформацією означає, що українські банки збиратимуть інформацію про рахунки платників податків інших країн в Україні та передаватимуть її в українську податкову. Далі податкова передаватиме цю інформацію в податкові служби інших країн, залежно від статусу податкової резидентності, де особа має сплачувати податки. А також отримуватиме аналогічну інформацію про своїх платників податків.

У разі, якщо буде виявлено факт отримання незадекларованих доходів, із них доведеться сплачувати додаткові податки. Податкова також може попросити пояснити джерело надходження коштів.

Читайте також:
Укрзалізниця змінила правила повернення грошей за квитки