п’ятниця , 29.03.2024

На Івано-Франківщині СБУ заблокувала канал виїзду військовозобов’язаних за кордон

СБУ та поліція припинили діяльність осіб, які переправляли через державний кордон військовозобов’язаних із Івано-Франківської області.

Про це сьогодні, 25 квітня, повідомили у прес-службі управління СБУ в Івано-Франківській області.

Канал нелегального виїзду призовників за кордон налагодили двоє мешканців Тлумача.

Вони організовували безпідставне внесення військовозобов’язаних у базу даних «Шлях», що давало чоловікам право на виїзд з України в умовах воєнного стану.

З одного «клієнта» брали від 6,5 тис доларів.

За оперативними даними СБУ, таким чином їм вдалося переправити за кордон більше трьох десятків чоловіків, котрі підлягають мобілізації.

Правоохоронці задокументували організацію фігурантами незаконного виїзду за кордон двох ухилянтів.

Після отримання організаторами «авансу», військовозобов’язаних зареєстрували в базі «Шлях» як начебто водіїв вантажних мікроавтобусів приватного підприємства.

Потім фігуранти доправили «клієнтів» з Івано-Франківської області в Чернівці, де отримали основну частину коштів.

Затримання зловмисників відбулося поблизу прикордонного пункту Порубне. При цьому фігуранти організували втечу з місця злочину. Одного з них затримано, інший перебуває в розшуку.

Під час обшуків за домашніми та робочими адресами фігурантів правоохоронці вилучили:

  • грошові кошти, отримані за нелегальне переправлення призовників;
  • копії документів військовозобов’язаних;
  • набої до автоматичної зброї та гранату OF 37.

Також вилучено засоби вчинення злочину – автомобілі Mercedes S-320 та Opel Astra, на яких зловмисники перевозили «клієнтів».

Фігурантам провадження оголошено про підозру за ч. 3 ст. 332 КК України – незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

На них очікує позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Вживаються заходи для притягнення до відповідальності осіб, які неправомірно вносили дані військовозобов’язаних у базу «Шлях».

Викриття зловмисників проводили співробітники Департаменту військової контррозвідки СБУ спільно з працівниками ГУ НП в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону.

Читайте також:
Житель Долини видурив 50000 гривень у людей, які допомагали військовим